Europees Parlement stemt voor uitstel Co2-belasting vliegtuigen

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, April 16 2013, 2:28.

De Co2-belasting voor vliegtuigen die van en naar Europa vliegen is een jaar uitgesteld. Het Europees Parlement heeft hier met ruime meerderheid mee ingestemd. Al eerder werd er tussen Raad, Commissie en vertegenwoordigers van het Parlement een akkoord bereikt, maar dit moest nog door het voltallige Parlement goedgekeurd worden.

Nu het zover is, is de weg vrij om in ICAO-verband, het internationale overlegorgaan voor de luchtvaart, een internationaal akkoord te onderhandelen.

Alle luchtvaartmaatschappijen moesten officieel vanaf 2012 meedoen aan het Europese systeem van emissiehandel voor Co2-uitstoot in de luchtvaart (ETS), bedoeld om de klimaatverandering tegen te gaan. In de wetgeving is vastgelegd dat alle vluchten van en naar Europa onder deze Co2-belasting moeten vallen, dus ook van niet-Europese luchtvaartmaatschappijen. Europa liep met dit Europese ETS-akkoord voorop in de wereld. Daar is fel tegen geprotesteerd door landen van buiten de Europese Unie, omdat zij vonden dat Europa dit niet zomaar aan hen kon opleggen. Zo dreigden Amerika, China en Rusland met maatregelen tegen onze luchtvaartsector, industrie en reizigers. Zo dreigde bijvoorbeeld Rusland dat EU-maatschappijen geen gebruik meer mochten maken van het Russische luchtruim dat nodig is voor vluchten naar Azië.

Intercontinentale vluchten van EU en niet EU-vliegmaatschappijen zijn uitgesteld van de zogeheten Co2-tax, maar vluchten binnen de EU moeten wel betalen. Het besluit om het ETS-systeem voorlopig uit te stellen is verstandig en noodzakelijk om de gelijkwaardige behandeling van Europese en niet-Europese maatschappijen veilig te stellen. Die gelijkwaardige behandeling is en blijft een kernelement van de ETS-wetgeving. In november moet er tijdens de ICAO-vergadering stappen naar een wereldwijd akkoord worden gezet. Europa geeft nu het overleg in ICAO een kans. Het Europees Parlement heeft wel de verwachting uitgesproken dat er een ontwikkeling van een wereldwijd ETS-systeem op korte termijn moet komen. Uitstel is geen afstel volgens het Parlement.

Het aanpakken van Co2-uitstoot is erg belangrijk. De EU-lidstaten kunnen zelf ook meer daadkracht tonen door één Europees luchtruim te vormen. Een gemeenschappelijk luchtruim levert Europa forse Co2-winst op, omdat vliegtuigen dan rechtstreeks van A naar B kunnen vliegen. Dit is nu nog niet het geval. Ook emissie-eisen voor vliegtuigmotoren is een belangrijk element om de Co2-uitstoot te verminderen. Hier moet veel meer aandacht voor komen, vanuit de lidstaten én vanuit Europa door innovatieve programma´s te stimuleren.