Tijden veranderen

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Tuesday, April 16 2013.

Toen ik in de gemeentepolitiek begon in de jaren ’90 in Oisterwijk stonden we pas aan het begin van de digitale revolutie. Ik herinner me veel zenuwachtig gedoe met virussen en storingen op PC’s. Stukken werden altijd uitgeprint, want anders kon je er geen aantekeningen bij maken. De raadsstukken (altijd zeer belangwekkend) werden door de bode zelfs aan huis bezorgd. Als je niet thuis was, was je onbereikbaar. Slechts een enkele Mr. Gadget was in die tijd in het bezit van een mobiele telefoon, model koelkast. Een mail beantwoorden na een paar dagen was heel normaal. Wat was het achteraf bezien heerlijk rustig en overzichtelijk allemaal.

Nu doen we alles digitaal en mobiel. Digitaal werken is mooi, want het bespaart veel papier, inkt, verzendkosten etcetera. Het is duurzaam en goed voor het milieu.

Mobiel werken is ook handig. Het geeft veel bewegingsvrijheid. Ik vind het super relaxt, dat ik zelfs in de trein naar Den Haag met de hele wereld in contact kan zijn. Ik kan bellen als ik vertraging heb. Op mijn i-Pad kan ik het nieuws volgen (inclusief social media), mijn mails beantwoorden, stukken schrijven. Alles wat ik zou willen.

De keerzijde is dat alles nu ook per direct en ‘on the spot’ moet gebeuren. Mensen verwachten instantreacties op mails, sms’jes en tweets en doordat het zo gemakkelijk en goedkoop is om een berichtje te sturen is de hoeveelheid ook enorm toegenomen. Ik krijg er dagelijks een paar honderd. Dat brengt het gevaar mee van overhaast en ondoordacht reageren met alle gevolgen van dien. Juist in de politiek is het van belang het hoofd koel te houden en nuchter te blijven nadenken. We moeten ons niet laten opjagen en tijd nemen voor reflectie om verstandige besluiten te kunnen nemen. Kwaliteit moet voorop staan.

Gastcolumnist Cora van Nieuwenhuizen woont in Oisterwijk en is Tweede-Kamerlid voor de VVD. Gepubliceerd in Brabants Dagblad van 13 april 2013, Sectie 3 Opinie, Column Smaakmakers.

Het is tijd voor ‘slow politics’!