Reactie op het verwerpen van backloading door EU-Parlement

Source: R.J. (Remco) DijkstraĀ i, published on Tuesday, April 16 2013, 2:40.

Het Europees parlement sprak zich in stemming uit (334-315) tegen het voorstel van EU-commissaris Hedegaard (Klimaat) om het veilen van emissierechten (CO2) uit te stellen. Met het uitstel (backloading) wilde de EU-commissaris het toekomstig aanbod van CO2-rechten reduceren om daarmee een positieve prijsimpuls te geven aan de emissiehandel (ETS).

Dat het uitstellen van de veiling van CO2-rechten niet doorgaat, vindt de VVD in de Tweede Kamer niet erg. Iedereen erkent dat uitstel van de veiling van CO2-rechten slechts een lapmiddel was, in plaats van een structurele hervorming van de emissiehandel. De VVD stemde eerder in de Tweede Kamer ook tegen backloading. Zeker in tijden van economische recessie is het niet verstandig de concurrentiepositie te schaden met hogere lasten voor Europese bedrijven. Dat kost ons uiteindelijk werkgelegenheid, terwijl de behoefte aan goederen blijft. Met de productie elders en vervolgens transport en import naar de EU, schiet het klimaat zelf ook niets mee op.

Klimaatproblematiek moet je mondiaal oppakken. Afspraken tussen landen en energie-intensieve bedrijfssectoren kan werken. De emissiehandel kan ook een grote rol pelen. Belangrijk is dat EU-commissaris Hedegaard voldoende oog heeft voor de maakindustrie. De Europese economie van de toekomst blijft namelijk breder dan alleen banen in de ICT, gezondheidszorg of werk in de groene sector.

Emissiehandel biedt op zich een prima manier om te werken aan innovatie voor schonere productietechnologieƫn. Om de handel werkend te krijgen is het nodig dat goedbedoelde EU- en nationale subsidies bekeken, gestroomlijnd of zelfs afgeschaft worden. Te vaak werken zij het systeem namelijk tegen.