Uitbreiding EU: Kroatië neemt laatste horde, uur van de waarheid voor Servië

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Friday, April 19 2013, 10:07.
Uitbreiding EU: Kroatië neemt laatste horde, uur van de waarheid voor Servië
Bron: Groenlinks

Kroatië staat op het punt van toetreden tot de EU. Het land zet hervormingen door en pakt discriminatie en corruptie aan. Volgens Europarlementariër Marije Cornelissen heeft Kroatië voldoende aangetoond zich hiervoor te blijven inzetten. Voor Servië is het van cruciaal belang dat de dialoog met Kosovo alsnog uitmondt in een overeenkomst, voordat de kandidaat-status aan Servië kan worden toegekend.

Cornelissen benadrukt dat er lessen moeten worden getrokken uit het toetredingsproces met Kroatië. “Gezien de moeizame relatie tussen Kroatië, Bosnië en Servië, moeten we nu zorgen dat Kroatië straks niet op oneigenlijke gronden de onderhandelingen met Servië en Bosnië kan blokkeren. Ik wil dat de Europese Commissie daarom op nu snel werk maakt van een EU-arbitragemechanisme.”

Burenruzies oplossen

Slovenië blokkeerde een aantal keer de onderhandelingen met Kroatië wegens een grensconflict en een conflict over de tegoeden van Kroatische spaarders bij een Sloveense bank uit de tijd van de Joegoslavische burgeroorlog. Op initiatief van Cornelissen sprak het Europarlement zich opnieuw uit voor het instellen van een arbitragemechanisme waarbinnen bilaterale conflicten kunnen worden opgelost.

Dinsdag ratificeerde de Eerste Kamer het toetredingsverdrag met Kroatië. Eerste Kamerlid Tineke Strik: “Het EU-lidmaatschap van Kroatië is een belangrijke mijlpaal op weg naar een stabiele en welvarende regio. Het is zowel in het belang van de Kroaten als van Europa dat de zesde uitbreidingsronde van de Unie nu bijna is voltooid.”

Kosovo

Cornelissen hoopt dat er alsnog een overeenkomst wordt bereikt tussen Servië en Kosovo. Dat is cruciaal voor de stabiliteit van de regio en de voortgang van het toetredingsproces met beide landen. “Ik hoop van harte dat beide regeringsleiders over hun eigen schaduw heen kunnen springen, hoe moeilijk dat ook zal zijn. Ze hebben nu de kans om geschiedenis te schrijven en de beslissing te nemen die ten goede komt aan de bevolking van beide landen.”

Proces van toetreding

In het toetredingsproces doorlopen landen en de Europese Unie verschillende stappen. Klik op de afbeelding hieronder om een grotere versie van de infographic te zien.