Straatsburg deze week: 15 t/m 18 april

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, April 19 2013, 3:13.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Grote bedrijven niet uitsluiten van regio-subsidies

Bedrijven met meer dan 250 werknemers in rijkere EU-landen zoals Nederland blijven vanaf 2014 in aanmerking blijven komen voor regio-subsidies voor bijvoorbeeld innovatie en onderzoek. De Europese Commissie dreigde deze mogelijkheid te schrappen. Grote bedrijven zijn belangrijk voor onderzoek, innovatie en groei en een gezond regionaal MKB. Waar grote bedrijven zich vestigen, komen ook vaak kleine toeleveranciers. Grote bedrijven hebben de capaciteiten voor het aanvragen van Europese steun, kleine bedrijven vaak niet.

EU-commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) zegde mij tijdens een debat op dinsdag 16 april het Europees Parlement in Straatsburg toe de nieuwe regionale staatssteun richtlijn in overeenstemming te brengen met andere regels die gaan gelden vanaf 2014. De Europese Commissie treedt daarbij wel op tegen misbruik van de regeling. De termijn van terugbetaling bij bedrijfsverplaatsing in geheel Europa gaat van 5 naar 10 jaar. Hiermee wordt subsidieshopping, waarbij grote bedrijven divisies verplaatsen naar regio's met de hoogste steun, voorkomen. Het besluit wordt nog vóór de zomer van 2013 door de Europese Commissie genomen. Over de details houdt de parlementscommissie Regionale Ontwikkeling in mei een afrondend debat.

Meer informatie: debat in het Europees Parlement

ENISA: betere samenwerking voor veilig online bankieren

Twee weken geleden werd Nederland opgeschrikt door een grote cyberaanval op ING, wat internetbankieren en IDEAL betalingen van tijd tot tijd onmogelijk maakte. Sommige mensen leken tevens 'rood' te staan, terwijl er voldoende geld op hun rekening stond. Europa werkt aan het beter beveiligen van ICT-netwerken. De samenwerking van het Europees Agentschap voor Netwerk- en Informatiebeveiliging (ENISA) met de nationale toezichthouders moet worden verbeterd. Het Europees Parlement besloot op dindag 16 april tot de volgende maatregelen. Het mandaat van het op het Griekse eiland Kreta gevestigde ENISA wordt aangepast en wordt er op uitdrukkelijke wens van het Europees Parlement ook een verbindingskantoor geopend in Athene. Zo kunnen experts uit heel Europa elkaar sneller treffen en dus sneller reageren op online criminaliteit. Mijn voorstel om ENISA compleet te verplaatsen naar Brussel had nog meer reiskosten bespaard en de samenwerking nog efficiënter gemaakt. Dit bleek echter niet haalbaar; de Raad hield vast aan de klassieke verdeling van EU-agentschappen over de EU-landen. Europa zet nu, na de opening begin dit jaar van het European Cyber Crime Centre (EC3) bij Europol in Den Haag, een stap vooruit op weg naar een veiliger internet.

EU moet IJsland en de Faeröer tot de orde roepen over markeel quota

Op maandag 15 april heb ik tijdens een debat in het Europees Parlement over de visquota voor makreel in het noordoosten van de Atlantische Oceaan de Europese Commissie opgeroepen IJsland en de Faeröer eilanden op de vingers te tikken, die unilateraal en in stijd met eerder met de EU gemaakte afspraken hun eigen quota verhogen. Dit schaadt ook Nederlandse vissers. Hier moet zo snel mogelijk een einde aan worden gemaakt.

Meer informatie: debat in het Europees Parlement.