Puzzel - Main contents
In ons land wordt er al jaren geklaagd over een tekort aan technici. In Brabant waar we veel bedrijven in de high tech en maakindustrie hebben, is het zelfs in deze economische crisis lastig voor ondernemers om aan goed geschoold personeel te komen. Voor heel Nederland is de schatting dat er in 2017 in de techniek 170.000 onvervulbare vacatures zullen zijn.
Wat te doen om dit hardnekkige probleem op te lossen? Mensen denken dat technisch werk vies en zwaar is, terwijl dat door automatisering en ict-ontwikkelingen al lang niet meer zo is. Slecht betaald is het werk ook niet. Er is juist een hele goede boterham te verdienen in de techniek. Toch zien de meeste ouders de toekomst van hun kinderen liever in ‘pak’ dan in ‘overall’. De feminisering van het basisonderwijs (veel meer juffen dan meesters voor de klas) heeft de liefde voor techniek bij onze kinderen ook niet bevorderd. De problematische verhouding van Nederlandse vrouwen met techniek is sowieso bijzonder. Om een of andere duistere reden vinden wij het niets voor meisjes, terwijl je in landen als Polen, maar bijvoorbeeld ook Turkije, juist volop vrouwelijke ingenieurs hebt. Opvallend is het ook, dat na het afronden van een technische opleiding de helft van de jongeren alsnog iets anders gaat doen. Zie bijvoorbeeld de ‘rode’ ingenieurs in de Tweede Kamer. Diegenen die wel direct in de techniek aan de slag gaan, blijken de sector wel trouw te blijven. Once you go ‘tech’, you never go back!
Maar hoe krijgen we ze zover? Hopelijk helpt het kinderen en hun ouders, als scholen straks moeten laten zien wat de arbeidsmarktperspectieven zijn van hun opleidingen en welke salarissen daar gemiddeld bij horen. Een school moet niet opleiden voor een diploma, maar voor een baan!
Gastcolumnist Cora van Nieuwenhuizen woont in Oisterwijk en is Tweede-Kamerlid voor de VVD. Gepubliceerd in Brabants Dagblad van 20 april 2013, Sectie 3 Opinie, Column Smaakmakers.