VVD: hoge boetes illegale olielozingen op zee

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Tuesday, April 23 2013, 2:31.

De VVD zal in het overleg met de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu pleiten voor forse boetes en verhogen van de pakkans bij illegale olielozingen op zee.

VVD Milieu Woordvoerder Dijkstra: “Uit onderzoek is gebleken dat er door internationale schepen illegaal olie wordt geloosd voor de Nederlandse kust. Dit brengt ernstige schade aan de Noordzee en het milieu toe. De VVD is voor streng handhaven en keihard bestraffen van overtredingen.”

De gevolgen van olielozingen voor het milieu zijn aanzienlijk en onnodig. Veel moderne schepen en havens bieden namelijk al mogelijkheden om olieresten te verbranden. Vooral voor de Nederlandse kust vinden veel illegale olielozingen plaats. Dijkstra: “Dit komt omdat de pakkans klein is, vooral ‘s nachts. Toezicht gebeurt vanuit de lucht, maar de Kustwacht is 85% van de tijd niet actief. Wanneer een olievlek gesignaleerd wordt, is het vaak al te laat om de veroorzaker te achterhalen. Het is daarom van belang om de pakkans aanzienlijk te vergroten.”

Voor zover er al sprake is van straffen, vallen deze relatief laag uit. Dijkstra: “Onlangs werd in Nederland nog een zaak geschikt voor €45.000,-, terwijl een vergelijkbare zaak in België werd beboet met €1,5 miljoen. Dit alles heeft natuurlijk tot gevolg dat doorgaande schepen hun olie ’s nachts liever voor de Nederlandse kust lozen dan bij de Belgen.” Dijkstra zal bij de staatssecretaris aandringen op hogere straffen die op zijn minst vergelijkbaar zijn met de boetes in andere Europese landen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Bron: Dave van Hattem