Europarlement zet streep door wetsvoorstel EU-databank passagiersgegevens

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, April 24 2013, 17:03.
Europarlement zet streep door wetsvoorstel EU-databank passagiersgegevens
Bron: Groenlinks

GroenLinks is verheugd dat de commissie Burgerlijke vrijheden van het Europarlement het wetsvoorstel om alle gegevens van passagiers op vluchten vanuit en naar de EU vijf jaar lang op te slaan, heeft verworpen. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini bereikt deze kostbare maatregel niet het doel om terrorisme en zware misdaad tegen te gaan.

Sargentini: “Dit wetsvoorstel creëert alleen een schijnveiligheid. Bruikbare informatie komt niet eerder bovendrijven als je moet zoeken naar een speld in een hooiberg.”

De effectiviteit van deze Passenger Name Record (PNR) databank is nooit aangetoond. Europol en de Amerikaanse overheid hebben nooit bewijs kunnen leveren dat het verzamelen van zoveel gegevens onze veiligheid ten goede zou komen. Daarnaast is een PNR-databank ook ontzettend duur. Niemand maakt duidelijk waar het geld voor deze databank vandaan gaat komen.

Volgens Sargentini zette het Europarlement woensdag terecht een streep gezet door het voorstel voor een Europese PNR-databank. Grote hoeveelheden persoonlijke gegevens zouden worden opgeslagen en voor lange tijd bewaard. Dat zou gebeuren ongeacht of een passagier een verdachte is of niet. “Ons rechtssysteem is erop gebaseerd dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is bewezen, maar deze nieuwe wetgeving breekt met die traditie. Met een PNR-databank wordt iedereen die in of uit Europa vliegt meteen tot verdachte gemaakt.”

Het complete Europarlement spreekt zich waarschijnlijk in mei uit over het EU-PNR-voorstel van de Europese Commissie.