VVD zeer tevreden met kabinetsbesluit inzet privates koopvaardij - Main contents
De VVD heeft met grote tevredenheid kennis genomen van het besluit van het kabinet vanmiddag om wetgeving te gaan voorbereiden die de inzet van private beveiligers op Nederlandse koopvaardijschepen mogelijk maakt. De VVD pleit al enkele jaren ervoor om, onder strenge condities en aanvullend op de inzet van mariniers (VPD's) ook particulieren in te schakelen op koopvaardij-schepen die door piraterij worden bedreigd.
VVD-woordvoerder Ten Broeke: "Al vier jaar wijzen wij erop dat de internationale concurrentie-positie van de Nederlandse koopvaardij averij oploopt als we niet meebewegen met de trend ten gunste van inzet van privates. Eindelijk onderkent het kabinet dit en zet ze wetgeving in gang."
De VVD pleitte vier jaar geleden met succes voor de inzet van mariniers op koopvaardij-schepen nadat opeenvolgende kabinetten Balkenende hieraan niet wilden meewerken. Vervolgens was het volgens de liberalen ook noodzakelijk om, als aanvulling op de inzet van mariniers, ook en onder strenge condities de inzet van private beveiligers mogelijk te maken. De vorige minister van Defensie Hans Hillen weigerde dit ten enenmale met een beroep op de zwaardmacht van de overheid. Ten Broeke hierover: "Ook wij hanteren het uitgangspunt dat de zwaardmacht bij de overheid ligt, maar als je die verantwoordelijkheid met mariniers alleen niet kunt waarmaken is het verantwoord om ook particulieren in te huren. Dat gebeurt nu. De nieuwe minister van Defensie is duidelijk uit ander hout gesneden dan de vorige. Dat doet ons deugd".
Jaarlijks varen meer dan 400 Nederlandse schepen door de Golf van Aden, onder dreigin van piraterij. Het grootste deel hiervan maakt geen gebruik van de mogelijkheid om mariniers aan boord in te zetten. In 2012 werden hiervoor 144 aanvragen ingediend en werden er uiteindelijk 40 schepen vergezeld van een VPD. De mogelijkheid om private beveiligers in te zetten geeft de reders nu meer flexibiliteit bij het zorgen voor een veilige vaart. Ook in andere landen - zoals Denemarken, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk - wordt reeds gebruikt gemaakt van deze mogelijkheid.