Weeklog Dennis de Jong: Trojka schendt mensenrechten Grieken

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, April 28 2013.

Dat de Trojka die Griekenland onderhanden neemt, eigenlijk aan niemand verantwoording schuldig is en een strikt neoliberaal beleid voert, dat wisten we al. Dat de publieke en sociale voorzieningen in Griekenland in rap tempo worden afgebroken, dat wisten we al. Nieuw is nu dat de internationale gemeenschap zich ermee gaat bemoeien. Zo heeft een VN-rapporteur deze week scherpe kritiek geuit op de afbraak van voorzieningen die hij ziet als schending van de internationaal erkende mensenrechten. Tegelijkertijd oordeelde de Raad van Europa in Straatsburg dat de hervorming van het pensioenstelsel in Griekenland in strijd is met het Europees Sociaal Handvest. Kortom, de Trojka schendt de internationale mensenrechten. Als de Trojka doof blijft voor dit soort kritiek, dan zal het niet lang meer duren of de Europese Unie wordt in internationale mensenrechtenfora een paria. Hopelijk gaat het zover niet komen en kunnen ook de Grieken rekenen op bescherming van hun basisrechten.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

De lidstaten werken nauw samen bij hun internationale mensenrechtenbeleid. Overal in de wereld proberen ze de mensenrechtensituatie te verbeteren. Via projecten of, als het moet, via sancties. Nu lijken de rollen langzamerhand omgedraaid. Ondanks alle mooie woorden over ‘Europese waarden’ voert Brussel in Griekenland een snoeihard beleid, waarbij onder het mom van ‘noodzakelijke bezuinigingen’ de lonen drastisch worden verlaagd, pensioenen worden afgebroken en allerlei publieke voorzieningen worden geprivatiseerd. Al deze maatregelen treffen nauwelijks de rijke toplaag, maar de gewone mensen in deze landen des te meer. Veel mensen schrokken zich wild, toen de Nederlandse media beelden toonden van schoolkinderen die in vuilnisbakken naar voedsel zoeken. Dat zijn de echte slachtoffers van het harde beleid van de Trojka.

De uitspraken van VN-Rapporteur Lumina zijn duidelijk: juist door de privatisering worden gewone Grieken beroofd van hun basisrechten, zoals recht op voedsel, water, huisvesting en werk. Hij roept de Griekse overheid, en daarmee de Trojka, op dit beleid te herzien en een balans te vinden tussen bezuinigingen en bescherming van de eigen bevolking. Tegelijkertijd gaf het Europese Comité voor Sociale Rechten van de Raad van Europa verenigingen van gepensioneerden gelijk in hun klacht over de afbraak van de pensioenvoorzieningen in Griekenland. Dit Comité ziet toe op de naleving van het Europees Sociaal Handvest, dat 43 landen in Europa hebben geratificeerd, van Nederland tot Armenië.

Als de Europese Unie deze internationale kritiek gewoon naast zich neerlegt, kan het eigen mensenrechtenbeleid bij de schroothoop. Ieder land dat op de mensenrechtensituatie wordt aangesproken, kan tegen de diplomaten uit de EU zeggen: los eerst jullie eigen problemen maar eens op. Pas daarna heb je het recht om ons aan te spreken. Kennelijk is de nood van veel Grieken op zichzelf nog geen voldoende argument om het snoeiharde bezuinigingsbeleid bij te stellen. Misschien dat de Europese Commissie dan meer gevoelig is voor de ondermijning van haar positie in de wereld. Dat is te hopen, want kinderen, ouderen en mensen die zorg nodig hebben in Griekenland kunnen niet veel langer meer wachten.