Schaliegas Q&A

Source: J.C. (Jan) Vos i, published on Sunday, April 28 2013.

Q&A Schaliegas

De PvdA-fractie vindt dat winning van schaliegas in een dichtbevolkt land als Nederland alleen mogelijk is onder strenge voorwaarden. De PvdA wil dat schaliegas-winning schoon en veilig is. Schaliegas kan alleen een sluitstuk van een ambitieus klimaat- en energiebeleid zijn: we moeten naar een 100% duurzame energievoorziening.

Het ministerie van EZ voert op dit moment een onderzoek uit om te kunnen bepalen of we schoon en veilig schaliegas kunnen winnen. In juli 2013 worden de resultaten verwacht. Die resultaten wachten wij nu eerst af. Als we als land in de toekomst uiteindelijk echt energieonafhankelijk willen worden, moeten we blijven investeren in duurzame energie uit zon, wind en geothermie. Het kabinet doet dat alleen dit jaar al met 3 miljard Euro.

Hoe zit het met de congresmotie?

De PvdA-fractie volgt de congresuitspraak over schaliegas en zal alvorens eventueel in te stemmen met de winning van schaliegas dus eerst de leden raadplegen.

Wat is schaliegas?

Schaliegas is gewoon aardgas dat in hard gesteente, het zogenaamde schaliegesteente zit opgesloten. Om het daar uit te kunnen winnen zijn water, zand en enkele chemicaliën nodig. Welke risico’s daaraan zijn verbonden wordt nu onderzocht.

Zijn er niet grote risico’s?

Er zijn risico’s verbonden aan het winnen van schaliegas, zoals het gebruik van chemicaliën, mogelijke kans op aardbevingen, aantasting van het grond- en drinkwater en overlast voor de omgeving. Die worden nu in kaart gebracht in een onderzoek en op basis daarvan zullen we bezien of het schoon en veilig kan.

Wordt het onderzoek naar schaliegas wel onafhankelijk uitgevoerd?

De Tweede Kamer heeft, mede met de steun van de PvdA gevraagd om nut, noodzaak en risico’s van schaliegaswinning in kaart te brengen. Het onderzoek wordt in opdracht van de minister van Economische Zaken uitgevoerd door het ingenieursbureau Witteveen en Bos. Dit bureau heeft de aanbesteding gewonnen. Het onderzoek wordt begeleid door een klankbordgroep waarin de Provincie Noord-Brabant, de gemeente Boxtel, de gemeente Noordoostpolder, Stichting Schaliegasvrij Haaren, de vereniging van drinkwaterbedrijven (Vewin), Nogepa, ministerie van EZ, milieudefensie en een onafhankelijke deskundige zitting hebben.

Wat is schoon en veilig, wat houdt dat dan in?

De PvdA wil dat naar de volgende punten heel streng wordt gekeken: bescherming grond- en drinkwater, risico op aardbevingen, overlast voor en aantasting van de omgeving en het gebruik van chemicaliën en de kans dat chemicaliën in de bodem aanwezig blijven.