Europese Commissie wil positie EU-arbeidsmigranten verbeteren

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Thursday, May 2 2013, 9:30.

De Europese Commissie presenteerde vrijdag een wetsvoorstel om de rechten van werknemers die in een ander EU-land werken te versterken. GroenLinks is positief over het voorstel omdat het helpt in de aanpak van uitbuiting van en andere misstanden met werknemers uit Midden- en Oost-Europa in Nederland.

Europarlementariër Marije Cornelissen: “Hoe beter de rechten van werknemers uit andere EU-landen worden nageleefd, hoe kleiner de kans op valse concurrentie op de arbeidsmarkt in Nederland.”

De Europese Commissie maakt zich zorgen over discriminerende wetgeving en praktijken tegen werknemers die binnen de EU over de grens aan de slag gaan. In veel EU-landen worden werknemers uit het eigen land nog altijd beter behandeld dan hun collega's elders uit de EU, ondanks Europese basisbeginselen die dat verbieden. De Commissie wil nu dat landen de werknemers beter over hun rechten informeren en effectiever optreden tegen discriminatie. Anti-discriminatiebureau's en immigratielokketten moeten zich daar specifiek mee bezig gaan houden. Bovendien wordt de toegang van de arbeidsmigranten of hun belangenbehartigers tot de rechter eenvoudiger.

“Het wordt voor een uitgebuite Pool of Spanjaard makkelijker om zijn recht te halen als dat door de overheid, een werkgever of huisjesmelker wordt geschonden. Niet de afkomst van een EU-inwoner, maar zijn kwaliteit moet zijn kansen in Nederland bepalen”, aldus Cornelissen.

GroenLinks steunt de proactieve en positieve benadering van de Europese Commissie om het vrij verkeer van werknemers in de Europese Unie in betere banen te leiden. De GroenLinks-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad stelde al eerder voor om kwetsbare Europese arbeidsmigranten beter te beschermen, maar kreeg destijds onvoldoende steun.

Cornelissen benadrukt dat dit voorstel niet alle problemen kan oplossen: “Een bredere aanpak van misstanden rond arbeidsmigratie is nodig, maar dit voorstel gaat in de goede richting. Ik hoop dat het kabinet er zich voor openstelt.”