Balans

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Tuesday, May 7 2013.

Wij Brabanders zijn gek op sport. Niet een klein beetje, nee heel erg. We sporten massaal. Het aantal sportverenigingen in onze provincie is gigantisch. Voetbal is koploper. Tilburg heeft bijvoorbeeld maar liefst 17 voetbalclubs en er zijn er nog 15 in de directe omgeving.

Niet alleen qua aantallen springt Brabant er uit op sportgebied. Aan kwaliteit is ook geen gebrek. Of het nu om wielrennen gaat of paardrijden, om zwemmen, schaatsen, biljarten, darts of bijvoorbeeld de Dakar Rally. Onze provincie levert steeds weer de toppers.

Op de Olympische Spelen in Sydney sleepten we 12 van de 25 Nederlandse medailles in de wacht. Vorig jaar in London deed Brabant het zelfs beter dan Brazilië en Spanje. We kunnen trots zijn op onze Brabantse ereburgers Leontien van Moorsel, Anky van Grunsven en Pieter van den Hoogenband, maar ook op nieuwe toppers als Ireen Wüst, Marianne Vos, Lars Boom en Michael van Gerwen.

Helaas doet goed voorbeeld niet altijd goed volgen. Ik moet bekennen dat het ondanks al deze aansprekende, inspirerende voorbeelden bij mij niet zo geweldig wil lukken.

Mijn doel is drie keer per week een uurtje hardlopen, maar meestal kom ik niet verder dan een of twee keer. Eenmaal bezig, gaat het wel, maar om jezelf ertoe te zetten als het buiten koud of regenachtig is… Extra vroeg opstaan is geen optie voor een avondmens zoals ik en ‘s avonds is het al vroeg donker.

Gelukkig gaan we weer richting de zomer. Alhoewel, help! Bikinitijd! Het lijkt wel of sporten steeds zwaarder wordt boven de veertig. Niet eerlijk, want op gewicht blijven wordt tegelijkertijd juist moeilijker. Enfin, ik heb de afgelopen weken mijn best gedaan om aanstaande dinsdag bij de inhuldiging van onze Koning Willem Alexander goed voor de dag te kunnen komen. Ik ben er klaar voor. Mijn ‘middagtoilet’ zit als gegoten!

Gastcolumnist Cora van Nieuwenhuizen woont in Oisterwijk en is Tweede-Kamerlid voor de VVD. Gepubliceerd in Brabants Dagblad van 27 april 2013, Sectie 3 Opinie, Column Smaakmakers.