Regeerakkoord 1998
Source: Parlement.com.
Het regeerakkoord van 1994 omvat de afspraken gemaakt tussen regeringspartijen PvdA1, VVD2 en D663 en vormde de basis voor het kabinet-Kok II4. Het regeerakkoord telde 113 pagina's. Centraal stond het streven naar een samenleving gebaseerd op vrijheid en verantwoordelijkheid.
Dit waren een aantal van de belangrijkste beleidspunten uit het regeerakkoord:
Contents
-
-Verbreding en versterking van de belastinggrondslag – bevordering van de werkgelegenheid en de economische structuur; versterking van de concurrentiekracht van Nederland.
-
-Verlaging van de lastendruk op arbeid
-
-Vereenvoudiging van het belastingstelsel.
-
-Privatisering van staatsbedrijven, zoals de verzelfstandiging van de Nederlandse Spoorwegen.
-
-Versterken criminaliteitsbestrijding, o.a. doormiddel van 3000 extra agenten en surveillanten.
-
-Instelling vijfde nota ruimtelijke ordening en actualisering VINEX.
-
-Uitwerking euthanasiewet.
-
-Openstelling burgerlijk huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht.
-
-Restrictief toelatingsbeleid migratie handhaven.
-
-Instellen Vreemdelingenwet voor het bevorderen van integratie.
-
-Versterken Europese samenwerking, Centraal- en Oost-Europese landen kunnen toetreding zoeken tot de EU.
-
-Voltooien van de monetaire unie met een sterke eenheidsmunt.
-
-Versterken Europees gemeenschappelijk buitenlandbeleid.
-
-Invoeringen milieubelastingen voor het MKB.
-
-Naleving Kyoto-protocol, verminderen emissie van broeikasgassen in de periode tot 2008-2012 met 6% tegenover 1990.
-
-Europese oplossingen voor klimaatverandering zoals energieheffing op grote bedrijven invoeren.
-
-Invoeren bindend correctief wetgevingsreferendum.
-
-Instelling Staatscommissie voor dualisme in lokaal bestuur.
Meer over
- 1.De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Frans Timmermans leidt de gezamenlijke fractie in de Tweede Kamer.
- 2.De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
- 3.Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo.
- 4.Dit kabinet, in de wandelgangen veelal 'Paars II' genoemd, was een voortzetting van het kabinet-Kok I. Hoewel het kabinet het bijna de volle vier jaar uithield, verliep de samenwerking tussen PvdA, VVD en D66 minder soepel dan in de vorige kabinetsperiode. PvdA-leider Wim Kok werd voor de tweede keer premier.
- 5.De Tweede Kamerverkiezingen van 1998 wezen op twee zaken: aan de ene kant leek de kiezer het vertrouwen in de paarse coalitie te hebben behouden, met winst voor de PvdA en de VVD. Aan de andere kant leed D66 een gevoelige nederlaag. Hoewel D66 niet nodig was voor een meerderheid in de Tweede Kamer, werd snel op een vervolg van een paarse coalitie van PvdA, VVD en D66 aangestuurd.
- 6.Regeringsprogramma's en regeerakkoorden hebben gemeen dat schriftelijk het voorgenomen beleid van een toekomstig kabinet wordt vastgelegd. Een regeringsprogramma kan ter goedkeuring voorgelegd worden aan de coalitiefracties, maar dit is niet strikt noodzakelijk.