VVD: Nederlandse kip is een geluksvogel

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, May 14 2013.

VVD Landbouwwoordvoerder Helma Lodders zal aanstaande maandag 13 mei bij de Algemene Ledenvergadering van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders in Heteren een lans breken voor de Nederlandse kip. Lodders: “De VVD vindt dat in het buitenland gehouden pluimvee veel slechter af is dan Nederlands pluimvee. Nederlandse pluimveehouders gaan goed met hun dieren om en zijn gebonden aan strengere welzijnseisen dan hun Europese collega’s zoals het ingrepenbesluit.”

De VVD vindt het onterecht dat de intensieve veehouderij structureel onder een vergrootglas ligt. Het Nederlandse pluimveehouderijsysteem is namelijk het meest duurzame systeem in de wereld: hoogproductief, efficiënt en innovatief. Het is bovendien onmisbaar om de groeiende wereldbevolking te voeden waarbij tegelijkertijd het milieu wordt gespaard. In 2012 is een onderzoek gepubliceerd waarin wordt gesteld dat de gangbare kip de meest duurzame kip is.

Lodders: “Het is een merkwaardige ontwikkeling dat er acties zijn tegen pluimveevlees uit de gangbare veehouderij terwijl we in Nederland juist het meest duurzame veehouderijsysteem ter wereld hebben. Die moet je niet willen afbreken. De landbouw moet wereldwijd juist hoogproductiever en intensiever worden, anders sturen we aan op een tekort aan voedsel. We moeten ons zelf daarom de vraag durven stellen of de kip van morgen het antwoord is op ons voedselvraagstuk.”

De VVD roemt de sector om haar inzet op andere dossiers zoals het mestdossier. “De pluimveesector is zeer vooruitstrevend. Terwijl in andere sectoren de eerste stapjes worden gezet om mestverwerking van de grond te krijgen, heeft de pluimveesector al jaren haar zaakjes op orde. De sector is een voorbeeld voor de gehele landbouwsector. De Nederlandse kip kan tevreden zijn.”, aldus het liberale Kamerlid.