Krantenbericht, commentaar op uitspraak Ploumen over donatie Bangladesh voor textielsector

Source: R.W. (René) Leegte i, published on Friday, May 17 2013, 3:13.

Ploumen naar Bangladesh voor textielsector

Donderdag, 16 mei 2013 / 21:01

TWEEDE KAMER - BANGLADESH

S a m e n v a t t i n g

DEN HAAG (ANP) - Nog deze maand reist minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) naar Bangladesh. Ze kondigde donderdag aan het voortouw te nemen bij de bestrijding van de misstanden in de Bengalese textielsector.

Als co-voorzitter van een groep van donorlanden, bedrijven en maatschappelijke organisaties gaat ze met de regering van Bangladesh overleggen over de aanpak van de misstanden. Verder wil ze in Brussel met de handelsministers van de lidstaten komen tot een Europees actieplan.

Vorige maand vielen meer dan 1100 doden doordat een complex met kledingfabriekjes bij de hoofdstad Dhaka instortte. Het land telt zeker 4500 textielfabrieken waar 4 miljoen mensen werken in vaak onveilige omstandigheden. Na China is Bangladesh de grootste kledingsexporteur.

,,We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico's moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken. Een lage prijs mag niet ten koste van alles gaan. En dan te beseffen dat van een T-shirt van 10 euro slechts 50 cent naar de producent gaat. Deze race naar de laagste prijs moet stoppen'', aldus de minister.

Ook maakte ze bekend 9 miljoen euro vrij te maken voor de vakbonden en onafhankelijke inspecteurs van kledingfabrieken. ,,Bangladesh is een straatarm land en heeft financiële hulp nodig om dit op te zetten.'' Daarnaast legt het bedrijfsleven nog eens 5 miljoen op tafel voor deze zaken.

,,Volstrekt overbodig'' om hier geld in te steken, vindt het VVD-Tweede Kamerlid René Leegte. Het is bedoeld ,,puur om het Nederlandse schuldgevoel af te kopen''. Volgens hem is het niet nodig omdat de grootste kledingketens inmiddels een overeenkomst hebben getekend voor de bescherming van textielarbeiders.

Donderdag is een overeenkomst van kracht geworden voor de bescherming van de miljoenen textielarbeiders. Zeker 31 toonaangevende bedrijven uit de textielbranche en talrijke kleinere betrokken ondernemingen hebben zich verplicht de panden waar de kleding in Bangladesh wordt gemaakt, veilig te maken.

Onder de uitvoerders van de nieuwe overeenkomst zijn kledinggiganten als Abercrombie & Fitch, Benetton, C&A, H&M, Primark en Zara. Ook Hema maakte donderdag bekend de overeenkomst te ondertekenen.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden