Europarlement wil hervorming AOW

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, May 21 2013, 1:52.

STRAATSBURG, 21 mei 2013 - “Een aanval op de AOW,” noemt onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard Brusselse pensioenplannen die vandaag door een meerderheid van het Europees Parlement gesteund werden.

Het Europarlement stemde in Straatsburg vóór plannen om eerstepijlerpensioenen als de AOW afhankelijk te maken van het aantal gewerkte jaren. Ook zou de AOW-leeftijd ‘in lijn moeten worden gebracht met de stijgende levensverwachting’ aldus een rapport van Europarlementariër Ria Oomen (CDA). Volgens Liotard zijn de pensioenplannen in strijd met het Verdrag van Lissabon.

“De EU mag zich niet mengen in fiscale bepalingen en in rechten en belangen van werknemers*. De AOW, de AOW-leeftijd en het aantal te werken jaren vallen daaronder," zegt Liotard. Ook voorstellen om eerder te stoppen met werken onmogelijk te maken, stroken volgens Liotard niet met het verdrag.

“Pensioenen zijn een zaak van de lidstaten zelf. Het Europarlement is daar niet duidelijk genoeg in en had de Europese Commissie zonder pardon moeten terugfluiten. Als er steeds achterdeuren worden gezocht om in te grijpen in nationale bevoegdheden, dan heeft het geen enkel nut om in verdragen af te spreken wat in Brussel en wat in Den Haag wordt geregeld,” zegt Liotard.

Positief

Positief is Liotard over de afwijzende houding van het Europarlement om pensioenfondsen Europees financiële verplichtingen op te leggen. De Europese Commissie wil pensioenfondsen aan dezelfde eisen laten voldoen als private verzekeraars. Vooral Nederlandse pensioenfondsen zouden daardoor in de problemen komen, waardoor pensioenuitkeringen dalen en pensioenpremies stijgen. “Het is positief dat het Europarlement de wurgplannen voor pensioenfondsen bij voorbaat afkeurt, want ook daar zijn rechtstreeks belangen van werknemers en ouderen mee gemoeid. Het Parlement moet even stellig zijn wat betreft de Brusselse aanval op onze AOW, ” aldus Kartika Liotard.

*art 114, lid 2 Verdrag van Lissabon