Geen groepsasiel voor Afghaanse tolken die Nederlands leger hielpen - Main contents
Er komt geen collectieve asielregeling voor Afghaanse tolken die voor het Nederlandse leger in Uruzgan hebben gewerkt. Daar is geen Kamermeerderheid voor, blijkt uit een rondgang langs volksvertegenwoordigers.
PvdA-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vindt dat er per 'individueel geval moet worden beoordeeld of ze recht op asiel hebben'. De PvdA- en VVD-Kamerfracties steunen hem daarin.
PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink benadrukt dat Nederland 'per geval' moet kijken hoe ver het gaat om 'eventuele problemen met tolken' op te lossen. 'Asiel is een individueel recht, dat een individueel oordeel vergt', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Ook oppositiepartijen GroenLinks, D66 en de SP neigen niet naar groepsasiel voor tolken, wat bijvoorbeeld Canada en Australië wel hebben. De ChristenUnie is wel voorstander.
Het aantal Afghaanse tolken dat een beroep doet op asiel in Nederland zal beperkt zijn tot enkele tientallen of misschien zelfs minder dan tien. Degenen die in de Afghaanse provincie Uruzgan werkten, zijn bij vertrek van de Nederlandse militairen in 2010 overgedragen aan de Australiërs. De tolken die momenteel in Kunduz met Nederlanders werken, zijn in de meeste gevallen jongemannen die Defensie in de Afghaanse gemeenschap in Nederland heeft gerekruteerd.
Opheldering
PvdA-Kamerlid Eijsink stelt dat de meesten terug zijn in Nederland. 'Als deze mensen in de problemen komen, moeten we wel kijken hoe we voor ze kunnen zorgen', zegt ze. De vier oppositiepartijen willen opheldering hoe groot de groep is die achterblijft, hoeveel van hen asiel hebben aangevraagd en welk gevaar zij lopen.
Ruim twintig Afghaanse tolken hebben vorige week dinsdag vreedzaam gedemonstreerd voor het militaire kamp in Kunduz om hun zorgen te uiten over hun veiligheid en het voortbestaan van hun baan, nadat Nederlanders en Duitsers daar per 1 juli vertrekken.
Volgens een Nederlandse Defensiewoordvoerder in Kunduz vroegen de tolken om opheldering over asiel in Duitsland, waar zij officieel onder contract staan. De groep zou openstaan voor een geldbedrag ter compensatie van hun verloren baan. Er is nog geen definitieve regeling getroffen. Ook de Duitsers hanteren geen groepsasiel.
Doodsbedreigingen
Twee lokale journalisten melden dat ten minste twee tolken in Kunduz in de problemen zijn geraakt. Ook zij staan onder contract van de Duitsers. Beide jongemannen klagen dat ze regelmatig telefoontjes met doodsbedreigingen ontvangen van de Taliban. Een van hen zou twee maanden terug bijna zijn ontvoerd, maar omstanders konden hem redden.
De klachten zijn nog niet geverifieerd door de Volkskrant.
'Momenteel heb ik geen aanwijzingen dat er op grote schaal op tolken van de Nederlanders in Kunduz wordt gejaagd', zegt Ten Broeke. GroenLinks-Kamerlid Bram van Oijk zegt ook geen indicaties te hebben dat er nu een groot gevaar zou zijn.
Foto: Han ten Broeke tijdens bezoek aan Kunduz, april 2012
Zie ook: DutchNews.nl - Not enough MPs back collective asylum for Afghan interpreters -