Straatsburg deze week: 20 t/m 23 mei 2013

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, May 23 2013, 2:47.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: CDA

Geen woorden, maar daden van EU voor nanotech-sector

Eurocommissaris Neelie Kroes moet geen rapporten presenteren over de van micro- en nano-electronica, maar hen financiële steun geven. Kroes publiceerde donderdag haar visie op deze sector. De ontwikkeling van deze elektronica is heel belangrijk voor de groei van de Nederlandse en de Europese industrie. De EU moet niet alleen komen met goedbedoelde verklaringen, maar juist met concrete financiële steun. Als we de toekomst van deze sector niet veilig stellen dan komt over tien jaar alles uit Azië.

We hoeven niet te wachten op de nieuwe Europese Meerjarenbegroting, die in 2014 ingaat. Bij de Europese Investeringsbank (EIB) is al geld voor verdere ontwikkeling van dit soort belangrijke technologie. Met garanties van de EIB zijn de bedrijven in staat essentiële investeringen te doen. Dit is belangrijk in de huidige concurrentiestrijd met Azië.

Micro- en nanotechnologieën zijn cruciaal, omdat steeds meer producten digitaal werken. De sector heeft de handen ineen geslagen in het samenwerkingsverband 'Silicon Europe', waarin ook Nederlandse bedrijven als ASML meedoen. Nu moeten de overheden boter bij de vis doen. Zulke initiatieven moeten we ondersteunen via het Europees regionaal beleid. Namens de 754 Europarlementsleden ben ik hoofdonderhandelaar hierover met de EU-landen. Heel belangrijk voor de concurrentiekracht van de Nederlandse en Europese economie en de banen van de toekomst.

Dinsdag (28 mei) organiseer ik hierover een conferentie met vertegenwoordigers van de ICT-industrie en politici in het Europees Parlement. Het doel is te bekijken hoe concrete steun verder vormgegeven kan worden.

Tandjes erbij voor groene energie Nederland en Europa

Nederland dreigt achter te lopen bij het opwekken van groene energie. Vandaag stelt het Europees Parlement haar ambitie vast over duurzame energie in de Europese Unie. Het Parlement geeft de Europese Commissie een aantal suggesties om duurzame energie te stimuleren.

Voor Nederland geldt dat er wel wat tandjes bij moeten. Op dit moment wordt 4% van onze energievoorziening duurzaam opgewekt. Voor Nederland is de Europese verplichting 14%. Nederland moet niet achteraan lopen!

Ik roep de Europese Commissie op het beleid te vereenvoudigen. Op dit moment werken de 27 lidstaten met 170 verschillende subsidieregelingen om de doelen voor duurzame energie te halen. Dat kan simpeler en veel kostenefficiënter! Tien is wel voldoende. Landen moeten samenwerken om duurzame energie onderling te kunnen verhandelen en zo hun nationale streefcijfers te halen. Dit versnelt de overgang en houdt energie betaalbaar voor burgers en bedrijven.

Ik ben bereid in te stemmen met bindende doelstellingen voor 2030. Investeerders willen zekerheid over de regelgeving en waar de EU naartoe wil. Het systeem met doelstellingen voor 2020 werkt en die aanpak kunnen we dus continueren. Een nieuw kader moet mijns inziens rekening houden met de concurrentiepositie van onze industrie, maar het moet ook ambitieus genoeg zijn.

In maart presenteerden de Europese commissarissen Oettinger (Energie) en Hedegaard (Klimaat) een groenboek met voorstellen voor een nieuw Europees energie- en klimaatpakket. Later dit jaar komen zij met een definitief voorstel hiervoor. Deze week buigen de Europese leiders zich tijdens de Europese top ook over een extra impuls voor duurzame energie.

EU strategie voor de Alpen: van Tirol tot de Provence

Op donderdag 23 mei sprak ik in de plenaire vergadering van het Europees Parlement tijdens een debat over de EU-strategie voor de Alpenregio. Samen met mijn collega's van de EVP riep ik de Europese Commissie op met een oplossing op maat te komen voor de ontwikkeling van deze regio. Van belang hierbij is het geografische gebied van de Alpen niet te klein te definiëren. U kunt mijn twee bijdragen hier en hier bekijken.