Voortaan meer onafhankelijke deskundigen in bestuur Pensioenfondsen

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, May 28 2013.

De VVD vindt het zeer goede zaak dat meer onafhankelijke deskundigen een plek kunnen krijgen in het bestuur van pensioenfondsen. De VVD heeft daar vorige week op aangedrongen, bij de behandeling van het wetsvoorstel Versterking Bestuur Pensioenfondsen in de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel beoogt de modernisering van de pensioenfonds besturen en stroomlijning van taken en bevoegdheden.

Woordvoerder pensioenen Helma Lodders:,,Meer deskundigheid, dit is winst ten opzichte van de huidige situatie. Er zitten nu weliswaar al vertegenwoordigers in de besturen, maar we zien niet in alle gevallen mensen met echt verstand van zaken. Gezien het enorme bedrag dat nu in de potten van de pensioenfondsen zit (meer dan duizend miljard euro) is het hard nodig om goed om te gaan met deze vermogens. Daar hoort in mijn optiek bij dat fondsen meer experts laten plaatsnemen in het bestuur. Bovendien worden pensioenfondsen steeds afhankelijker van beleggingen, nu de premies een aanzienlijk minder groot deel van het totaal vormen. Onafhankelijke deskundigheid is daarnaast van groot belang om alle belangen op een evenwichtige manier te behartigen, zeker gezien de vergrijzing".

De VVD heeft zich tijdens het debat voorts - in samenspraak met de PvdA (amendement Vermeij-Lodders) - sterk gemaakt voor de rol van de werkgever in een vertegenwoordigingsorgaan. Ook zij moeten een zetel krijgen in een deelnemers- en pensioengerechtigdenraad of in een belanghebbende orgaan. Het wetsvoorstel ging eerder uit van een premiemaximalisatie, waardoor het risico van werkgevers werd beperkt. Omdat de premiemaximalisatie er later toch is uit gehaald, ligt het voor de VVD voor de hand ligt om werkgevers toch weer zitting te geven in het verantwoordingsorgaan. Helma Lodders:,, Daarnaast regelt deze wet dat gepensioneerden altijd zitting hebben in de pensioenfondsbesturen. Een wens van de VVD, die in dit wetsvoorstel is overgenomen”.

Ook is het op voorspraak van de VVD mogelijk dat mensen die niet lid zijn van een vakbond, voortaan kunnen plaatsnemen in het verantwoordingsorgaan. Volgens Helma Lodders is het belangrijk dat ook niet vakbondsleden worden betrokken bij de besluitvorming.

De wet Versterking Bestuur Pensioenfondsen, die de governance van de pensioenfonds besturen stroomlijnt en professionaliseert, moet in beginsel voor 1 juli 2013 aangenomen worden en treedt dan 1 juli 2014 in werking.