Ria Oomen-Ruijten: Geen probleemartsen meer circuleren door Europa!

Source: M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, published on Wednesday, October 27 2010, 4:03.

De Milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag wetgeving aangenomen over patiëntenrechten bij grensoverschrijdende zorg. Deze wetgeving geeft patiënten het recht om in het buitenland een arts of tandarts te bezoeken. Onderdeel van deze wetgeving is dat er proactief informatie uitgewisseld moet worden over gezondheidswerkers, zodat een arts die in Nederland niet meer mag werken vanwege een tuchtzaak ook niet in Spanje aan de slag kan. Problemen zoals destijds met Dr. Wodka en de horrortandarts die vandaag nog in de media was, zullen daarmee tot het verleden behoren. Na instemming van het Europees Parlement moet ook de Raad van Ministers ermee instemmen.

Verschillende media berichten vandaag over tandarts Ben V., die in Nederland uit het tandartsenregisters is geschrapt na 5 berispingen van het medisch tuchtcollege en twee veroordelingen van de rechtbank, maar nu in Spanje nog steeds zijn werk blijkt uit te voeren.

Ria Oomen-Ruijten (CDA Europarlementariër); Ik pleit al langer voor een Europese aanpak om dergelijke situaties te voorkomen: Als in Nederland je rijbewijs wordt ingenomen mag je ook niet in het buitenland in de auto stappen. Maar met een (tand)artsendiploma lag het tot nu toe anders. Het circuleren van probleemartsen binnen de EU moet een halt toegeroepen worden. Ik ben daarom tevreden met dit verslag. Als het aan EP ligt moeten lidstaten onmiddellijk en proactief informatie over tucht- en strafrechtelijke uitspraken tegen gezondheidswerkers uitwisselen. Tevens moeten ze garanderen dat nationale registers door de bevoegde autoriteiten van andere lidstaten kunnen worden geraadpleegd. Dit voorkomt veel patiëntenleed."

Het is nu aan de Europese Ministers van Volksgezondheid om hierin mee te gaan, en de Europese patiënt de bescherming te geven die hij verdient.