Pleidooi voor versobering EU-arbeidsvoorwaarden

Source: Tweede Kamer der Staten Generaal (House of Representatives (NL)) i, published on Wednesday, May 29 2013.

29 mei 2013, debat - Alle fracties willen de arbeidsvoorwaarden van Europese ambtenaren versoberen. Dat is ook de inzet van de Nederlandse regering, verzekert minister Timmermans i (Buitenlandse Zaken).

Verhoog de pensioenleeftijd. Versober de salarissen. Beperk de toeslagen. Servaes i (PvdA) stelt vast dat de Kamer en de minister het erover eens zijn dat de arbeidsvoorwaarden van Europese ambtenaren "uit de pas zijn gaan lopen" en versoberd moeten worden. Nederland bezuinigt zich kapot, zegt Madlener i (PVV), terwijl de Brusselse nettosalarissen blijven stijgen. Sjoerdsma i (D66) wijst op de stijgende werkloosheid en de dalende levensstandaard in veel Europese landen, die aanpassing van de arbeidsvoorwaarden rechtvaardigen.

Brusselse ambtenaren dreigen te gaan staken

Er is een voorstel om het EU-ambtenarenstatuut te wijzigen waardoor de arbeidsvoorwaarden worden versoberd. De vakbonden van de Europese ambtenaren hebben daarom gedreigd om te gaan staken. Een verkeerd signaal, zegt Verheijen i (VVD), vooral omdat de salarissen van ambtenaren in veel lidstaten al zijn gekort. Voor Van Bommel i (SP) is het stakingsrecht heilig, maar de stakingseisen tonen volgens hem aan dat men het contact met de realiteit heeft verloren. Dat er wordt gedreigd met staken, maakt volgens Timmermans wel duidelijk dat de voorgestelde versoberingen serieus zijn.

Oppositie vraagt meer informatie over Europese salarissen

Vóór het debat had de Kamer gevraagd om meer specifieke informatie over de salarissen van EU-ambtenaren. Madlener, Van Bommel en Omtzigt i (CDA) zijn ontevreden over de documenten die de minister daarover naar de Kamer heeft gestuurd. Maar Timmermans verzekert dat hij alle beschikbare informatie met de Kamer heeft gedeeld. De Europese Commissie i verstrekt namelijk niet alle informatie die de Kamer vraagt, vaak met een beroep op de privacy van ambtenaren. De minister blijft bij de verantwoordelijke Eurocommissaris aandringen op het aanleveren van meer gegevens.

De Kamer stemt op 4 juni over de ingediende motie.