Dumping Chinese zonnepanelen op Europese markt - Main contents
De Europese Commissie is in het afgelopen najaar een onderzoek gestart naar het "dumpen" van Chinese zonnepanelen op de Europese markt. Op 5 juni a.s. zal de Europese Commissie besluiten óf om een tijdelijke heffing in te voeren óf om de kwestie van de vermeende dumping verder te onderzoeken óf om het huidige onderzoek af te sluiten. Als het onderzoek wordt doorgezet, moet er op 5 december dit jaar een definitief besluit vallen. De verwachting is dat er besloten wordt over een tijdelijke prijsverhoging (gemiddeld à 47%).
Door Chinese overheidssteun worden panelen op de Europese markt gedumpt tegen prijzen die ver onder de productiekosten liggen. Veel bedrijven in Europa hebben moeite het hoofd boven water te houden door de lage prijzen en tegenvallende verkopen. Volgens de Europese Commissie bedraagt de waarde van de door China geëxporteerde zonnepanelen 21 miljard euro.
Buiten kijf staat dat deze Chinese subsidies niet tot oneerlijke concurrentie mogen leiden. De EU heeft een verantwoordelijkheid om producenten en burgers hiertegen te beschermen. Echter, het instellen van importheffingen is niet het juiste middel om hun belangen te beschermen. Een prijsverhoging van de zonnepanelen zal uiteindelijk vooral op het bordje van de Europese consument terecht komen. Bovendien wordt gevreesd dat door een definitieve invoerheffing de Europese productie van zuivere siliciumstaven die in China tot zonnepanelen verwerkt worden, getroffen zal worden.
Nederland, overigens, heeft op dit moment vrijwel geen productie meer van zonnepanelen, maar wel veel handel in en installateurs van Chinese zonnepanelen. Deze handel in zonnepanelen geeft onder andere een impuls aan de bouwsector. Duurzame projecten dreigen hiermee onbetaalbaar te worden.
In plaats van een importheffing zou men over kunnen gaan tot afspraken over faire prijzen voor de panelen op de Europese markt. Eurocommissaris De Gucht heeft aangekondigd open te staan voor onderhandelingen hierover met China, maar hij wil tegelijkertijd tijdelijke heffingen opleggen. Dit vormt natuurlijk geen goede basis voor gelijkwaardige onderhandelingen. Wij zijn dan ook voorstander van onderhandelingen, zónder tegelijkertijd (voorlopige) heffingen op te leggen aan je onderhandelings- én handelspartner.