Hoe gaan we verantwoordelijk om met mineralen uit conflictgebieden?

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, May 29 2013, 14:45.

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini organiseert maandag een bijeenkomst over Europese wetgeving tegen de import van conflictmineralen. Centraal staat de vraag hoe we kunnen waarborgen dat Europa niet indirect rebellengroepen en dictators in conflictengebieden financiert met de import van mineralen.

Sargentini ijvert al jaren voor een Europees wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat mineralen zoals coltan en tin die bijvoorbeeld in onze mobiele telefoons en computers zitten, niet bijdragen aan conflicten in ontwikkelingslanden. Recent heeft de Europese Commissie gehoor gegeven aan deze oproep en een openbare raadpleging geopend over de inhoud en vorm van een toekomstig Europees voorstel over conflictmineralen.

Tijdens de conferentie wordt besproken wat we kunnen leren van bestaande initiatieven over conflictmineralen, zoals de Amerikaanse Dodd-Frank Act en het Conflict-Free Tin Initiative dat is opgezet door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in samenwerking met bedrijven zoals Philips en BlackBerry. Verder wordt dieper ingegaan op de vraag hoe de winning van mineralen daadwerkelijk bij kan dragen aan ontwikkeling.

De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met het European Network for Central Africa en het Belgian Network for Natural Resources. Vertegenwoordigers van de Europese Commisie, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, Global Witness en de International Crisis Group nemen ondermeer deel aan de conferentie.

Meer informatie en programma in de bijlage