Europa erkent belang van het recht op een advocaat

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, May 29 2013, 11:54.
Europa erkent belang van het recht op een advocaat
Bron: GroenLinks Europa

Iedere verdachte heeft recht op een eerlijk proces en het recht op verdediging. Om deze rechten te waarborgen is het essentieel dat een verdachte toegang heeft tot een advocaat. GroenLinks is verheugd dat er op Europees niveau eindelijk overeenstemming is over wetgeving die het recht op toegang tot een advocaat vastlegt, zeker omdat Nederland dwars lag.

“We moeten de betrouwbaarheid van de rechtspraak garanderen om gerechtelijke dwalingen te voorkomen zodat er minder onschuldige mensen achter slot en grendel verdwijnen. Het is dus essentieel dat toegang tot een advocaat in heel Europa wordt vastgelegd”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.

De Nederlandse regering lobbyde sterk tégen de wetgeving over toegang tot een advocaat. De beperking van het recht tot toegang tot een advocaat wordt in de wandelgangen zelfs de 'Dutch exception' genoemd. Volgens Teevens voorstel zouden kleine overtredingen uitgesloten worden van de richtlijn zodat zaken sneller afgehandeld kunnen worden. Deze uitzondering is uiteindelijk fors is ingeperkt in de richtlijn waarover onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese ministers vandaag overeenstemming bereikten.

Sargentini: “Dat er nog wel verschil wordt gemaakt tussen kleine en grote vergrijpen is jammer, want deze scheidslijn is arbitrair.” Het is de vraag of dit onderscheid houdbaar blijft als het Mensenrechtenhof in Straatsburg in de toekomst meer duidelijkheid schept over de reikwijdte van het recht op toegang tot een advocaat.

“Wat Teeven dus nu te doen staat, is het aanpassen van de Nederlandse wetgeving, zodat advocaten effectief kunnen deelnemen aan de strafprocedure van hun cliënt”, aldus Sargentini.