Europese netneutraliteit stap dichterbij door draai Kroes

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, May 30 2013, 14:08.
Europese netneutraliteit stap dichterbij door draai Kroes
Bron: Groenlinks

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is blij dat eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) nu toch kiest voor een gegarandeerde netneutraliteit in Europa. Kroes zegde donderdag in een toespraak in het Europees Parlement een wetsvoorstel toe. Ze gaf aan dat het lange aandringen op netneutraliteit door het Europees Parlement een doorslaggevende rol speelde in haar bekering.

Gelijke behandeling

Netneutraliteit is het beginsel dat alle informatiestromen op het internet gelijk moet worden behandeld, bijvoorbeeld dat niet de ene videodienst voorrang krijgt ten opzichte van een concurrent. In Nederland is dat sinds begin dit jaar bij wet gegarandeerd, nadat telecomproviders KPN en Vodafone toegaven dat ze het voor hun klanten onmogelijk maakten om gebruik te maken van concurrerende diensten als Whatsapp en Skype. Dat mag dus nu niet meer in Nederland. Als het aan Kroes ligt, neemt de Europese Unie volgend jaar een vergelijkbare maatregel aan.

Goed nieuws voor consument

“Dat Kroes nu draait is goed nieuws voor de consument”, reageert Sargentini. “Die weet straks zeker dat hij van alle diensten gelijkelijk gebruik kan maken. En het is goed voor een vrij en open internet. Hier hebben we lang voor moeten knokken.” Sargentini stelde talloze vragen aan Kroes en was mede-indiener van een aantal resoluties waarin het Europarlement vroeg om wettelijke waarborgen voor netneutraliteit.

Kroes gaf in haar speech ook aan andere digitale onderwerpen binnen een jaar te willen regelen, waaronder het afschaffen van roamingtarieven in de EU. Sargentini: “Blijkbaar is Kroes nu echt wakker geworden. Ze wil nu doorpakken in allerlei digitale dossiers en kiest daarbij nadrukkelijk voor het belang van de Europeanen.”

Sargentini heeft nog wel een suggestie voor betere bescherming van Europeanen op het internet; ze werkt aan voorstellen voor Europese regels tegen cloudspionage.