"Behoud kennis en banen"

Source: J.A. (Judith) MerkiesĀ i, published on Friday, May 31 2013, 0:49.

Judith Merkies pleit voor moderne Europese begroting

De PvdA blijft zich actief inzetten voor een modernere Europese begroting, waar innovatie een grote rol in speelt. Dat heeft Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, vrijdagmiddag in Oss op het Pivot Park, gezegd. "Het Pivot Park, het voormalige Life Sciences Park Oss, is een voorbeeld van hoe een modern Europa met kennis en innovatie toekomstbestendig kan opereren. Dit zijn de initiatieven die Europa meer nog dan nu moet ondersteunen."

Merkies: "De Europese begroting zet nu veel te veel in op bestaande, oude industrievormen. Denk bijvoorbeeld aan landbouwsubsidies. Dat kan en moet anders. Initiatieven als in Oss laten zien dat het verstandiger is om in te investeren in toekomstgerichte (bio)medische technologie en onderzoek. De PvdA zal zich blijven inspannen om te laten zien dat de toekomst van Europa ligt in innovatie en kennis."

Judith Merkies bezocht vrijdag samen met Michiel Servaes (PvdA Tweede Kamerlid) en Hendrik Hoeksema (PvdA wethouder in Oss) het Pivot Park. Tijdens een rondetafelgesprek is verder ingegaan op de mogelijkheden voor publiek-private initiatieven in Oss. Merkies: "Als overheid en innovatieve ondernemers de handen zoals hier ineen slaan, kan dat Nederland en Europa veel opleveren: economisch en sociaal. Ik ben dan ook verheugd om te zien dat Nederlandse steden de weg weten te vinden naar Europese programma's gericht op excellentie."

Pivot Park

In 2010 dreigden er duizenden banen verloren te gaan bij het voormalige Organon in Oss. Door het oprichten van het Life Sciences Park Oss (nu: Pivot Park) zijn er 500 banen in onderzoek behouden. In februari werd bekend dat Oss een sleutelrol speelt in een Europees consortium met dertig partners voor medicijnen-innovatie. Er is bijna 200 miljoen euro gemoeid met het Pivot Park, waarvan 80 miljoen wordt bijgedragen door de Europese Commissie.