“Asscher: sneller geld inzetten voor banenplan”

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Monday, June 3 2013.

Driehonderd milloen dat voor 2014 is gereserveerd, wil Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dit jaar al inzetten voor de aanpak van de werkloosheid.[1]

De werkgeversorganisaties en bonden moeten dan wel aantoonbaar goede plannen aanleveren. Duidelijk moet worden hoe werknemers aan het werk kunnen blijven in de verschillende regio’s en in sectoren als de bouw, de metaal en de zorg. Dit standpunt maakte minister Asscher duidelijk in een debat over werkloosheid in de Tweede Kamer.

Volgens de laatste CPB cijfers is de werkloosheid momenteel 8.2 % van de beroepsbevolking en komt daarmee op 650.000 werklozen. Asscher noemde dit: ‘zeer ernstig en mijn absolute topprioriteit’.

Werkgevers en bonden werken momenteel aan aan regionale en sectorale plannen om de werkgelegenheid te stimuleren. In het sociaal akkoord wat in april tussen hen is gesloten hebben zij dit afgesproken.

De werkgevers en bonden moeten vóór juli hun plannen inleveren bij het kabinet. Asscher heeft al eerder aangegeven zowel in 2014 als in 2015 €300 mln hiervoor beschikbaar te stellen. Hij wil de plannen cofinancieren met de sociale partners, die dan zelf hun opleidings- en ontwikkelingsfondsen moeten financieren.

VVD Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen benadrukt dat de plannen ‘zinnig en zuinig’ dienen te zijn, zodat er geen belastinggeld wordt verspild.

“Voorts moeten de plannen initiatieven bevatten om oudere werknemers aan het werk te houden, bijvoorbeeld door ze om te scholen voor andere sectoren.

Tweede voorwaarde is dat de sector- en regioplannen gunstig moeten uitpakken voor jonge werklozen, doordat in bedrijven stages en leerwerkplekken voor hen worden gecreëerd. De jeugdwerkloosheid bedraagt nu rond de 16%.”[1]

[1] Het Financieele Dagblad, “Asscher wil sneller geld inzetten voor banenplan”, Ria Cats vrijdag, 31 mei 2013.