Vragen Dijkstra en Lodders over grondwaterzuiveringsinstallaties bij boeren

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Tuesday, June 4 2013.

Schriftelijke vragen van het leden Remco Dijkstra en Lodders (VVD) aan de staatssecretarissen van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken over grondwaterzuiveringsinstallaties bij boeren

  • Kent u het artikel ‘Zuiveringsinstallatie bij boer ontaart in financiële strop’? 1)
  • Klopt het dat boeren met grondwaterzuiveringsinstallaties geen kant meer op kunnen met het overblijvende spoelwater (het brijn) als gevolg van de strikte milieuregels in het Nieuwe activiteitenbesluit en dat ontheffingen voor het lozen ervan nog maar zelden worden gegeven? Zo ja, kunt u aangeven tegen welke regels boeren specifiek aanlopen en waarom er op basis van deze regels geen ontheffingen worden gegeven?
  • Klopt het dat afvoeren als chemisch afval de enige kostbare optie is die de investering in de zuiveringsinstallatie volledig teniet doet? Zo ja, deelt u de opvatting dat dit geen wenselijke ontwikkeling is aangezien bedrijven op die manier op slot gaan omdat het afvoeren van brijn een veel te kostbare zaak wordt?
  • Bent u bereid om de in het Activiteitenbesluit genoemde lozingseisen op oppervlaktewater wat betreft de toegestane hoeveelheid chloride en ijzer aan te passen zodat het makkelijk wordt om een ontheffing te verlenen voor het lozen van brijn? Zo nee, welke acties kunt u wel nemen die ervoor zorgen dat afvoeren van brijn als chemisch afval niet de enige optie is voor de boeren?
  • 1) 
    Boerderij, 24 mei 2013