Meer focus op biobased voor Zuidwest Nederland

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, June 4 2013, 2:45.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Samen met de onderneming Sabic nodigde ik belanghebbenden uit op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom om verder in te gaan over de plannen van de doorontwikkeling van de Biobased Delta naar een internationaal cluster. Nederland heeft een sterke positie als het gaat om de biogebaseerde economie. Mijn motto voor deze regio is: Europa moet slimmer, groener en er moeten meer banen bij, dit Biobased Cluster is een belangrijke sector om bij de wereldtop te horen.

De Biobased Delta, in Zuidwest- Nederland heeft een grote concentratie activiteiten gericht op sectoren als chemie, agro en food. Het gaat hier over Zeeland, Zuid- Holland en het westen van Brabant. Samen met Vlaanderen wil ik dat deze regio uitgroeit tot een wereldspeler in de biogebaseerde economie. Om dit te realiseren is clustering belangrijk, daarnaast moeten er mensen zijn ('Human Capital') en moet R&D efficiënt benut worden.

Wetenschappelijk talent

Kennisinstellingen zoals bijvoorbeeld Hogeschool Zeeland en Avans Hogescholen zetten momenteel meer in om studenten op te leiden voor de biogebaseerde sector. Ik vindt dat deze kennisinstellingen meer moeten samenwerken met het bedrijfsleven volgens. We moeten onze talenten opleiden en vervolgens inzetten.

Meer innovatie

Daarnaast onderhandelt het Europees Parlement momenteel over de start van nieuwe Knowledge and Innovation Communities, de zogenaamde KICs. Dit zijn regio's waar o.a. bedrijfsleven en kennisinstellingen meer innovatie toepassen in hun activiteiten. Ook Zuidwest Nederland zou een zogenaamde "co-locatie" kunnen worden in deze belangrijke groeiende sector. In een KIC wordt samengewerkt met andere locaties in Europa om zo Europa aan de top te houden wat betreft innovatiekracht.

Binnenkort zal er meer duidelijk worden over de plannen van de biogebaseerde cluster. Kennis en onderzoek moeten nu omgezet gaan worden in innovatie. We moeten onze mensen opleiden en banen creëren.