GroenLinks wil Europese actie tegen Amerikaanse datagraaierij - Main contents
Amerikaanse inlichtingendiensten verzamelen op nog grotere schaal persoonlijke gegevens van klanten van internetbedrijven dan al bekend was, zo blijkt uit een uitgelekt document van één van deze diensten. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini wil dat de Europese Unie tegenmaatregelen neemt om onze privacy te beschermen. Zij deed daartoe vorige week al voorstellen in het Europees Parlement.
Door middel van het PRISM-programma heeft de Amerikaanse inlichtingendienst NSA directe toegang tot alle gegevens van en over de gebruikers van Microsoft, Google, Facebook, Skype, Apple en andere internetgiganten, zo suggereert het uitgelekte document van de inlichtingendienst National Security Agency. Eerder al verklaarde een CIA-directeur dat de Amerikaanse diensten "fundamenteel alles verzamelen en voor altijd proberen te vast te houden", ook als je nergens van verdacht wordt.
De Verenigde Staten hebben sinds 2007 wetten die bedrijven verplichten om alle gegevens van hun klanten over te dragen aan de veiligheidsdiensten. Alle bedrijven die actief zijn in Amerika kunnen gedwongen worden om mee te werken aan deze datagraaierij. Ze moeten de overdracht van informatie geheim houden voor hun klanten.
Sargentini: "Zelfs data die in Europa worden opgeslagen kunnen dus doelwit worden van deze spionage. Dat ondermijnt de privacy van Europese burgers. Ook gevoelige informatie van bedrijven en overheden kan zo in Amerikaanse handen komen. Dit kunnen we in Europa niet accepteren. Deze Amerikaanse wetten moeten van tafel. Daarom wil ik dat de EU het verlenen van medewerking aan deze wetten expliciet verbiedt.”
Zo'n verbod is op zich niets nieuws, aldus Sargentini. De EU kent al een wet die het Europese bedrijven verbiedt om mee te werken aan de Amerikaanse boycot van Cuba. "Ik wil dat deze wet wordt uitgebreid om ook medewerking aan de spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten te verbieden."
Dit voorstel van Sargentini staat in het rapport dat zij schreef voor de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europarlement over de cloudstrategie van eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda).