VVD: Vrijhandelsverdragen juist een kans voor milieu

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Thursday, June 6 2013, 2:37.

De Europese Commissie bereidt vrijhandelsverdragen met Canada en de Verenigde Staten voor die gevolgen kunnen hebben voor de milieuwetgeving in EU-landen. De verdragen bieden namelijk buitenlandse investeerders de mogelijkheid compensatie te eisen als ze worden gehinderd door nationale wetgeving.

Milieu-woordvoerder Remco Dijkstra: “De VVD vindt het prima dat de Europese Commissie hierop in zet. Het creëert garanties en zekerheden voor bedrijven en kan daardoor bijdragen aan het stimuleren van wederzijdse investeringen en uiteindelijk een beter milieu. Bedrijven durven namelijk veel eerder te investeren als daar een betrouwbare overheid tegenover staat. Een overheid die zich aan de gemaakte afspraken houdt en een gelijk economisch speelveld creëert binnen Europa.”

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Volgens de milieugroeperingen gaan vrijhandelsverdragen met bijvoorbeeld de VS en Canada ten koste van het milieu (zie Volkskrant, 03-06-2013).

Volgens de VVD is dat onzin. Dijkstra:” Handel betekent meer efficiency en welvaart en daar wordt het milieu juist door geholpen, want kunnen we voortaan de producten hier maken. De huidige milieuregels zijn robuust genoeg, meer regels en eisen zijn helemaal niet nodig. Met de huidige regels hebben we in Nederland zelfs een hogere levensverwachting dan ooit, die ook nog eens steeds verder toeneemt. Door een solide basis aan internationale investeerders te bieden, is de verwachting dat bijvoorbeeld een akkoord met Canada de onderlinge handel met de helft laat toenemen. Doodzonde om die kansen voor het internationale bedrijfsleven én een beter milieu te laten liggen, want een win-win-situatie zit erin.”