Dankzij Europa duidelijk hoeveel bedrijven betalen aan ontwikkelingslanden voor grondstoffen - Main contents
Bedrijven in de olie-, gas-, mijn- en bosbouwsector moeten openheid geven over hun betalingen aan de ontwikkelingslanden waar ze werkzaam zijn. GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini verwelkomt deze nieuwe transparantiewetgeving die het Europarlement woensdag aannam. De wetgeving helpt om corruptie in ontwikkelingslanden te bestrijden en gaat belastingontwijking door multinationals tegen.
“Mensen in ontwikkelingslanden zien vaak niets terug van de opbrengsten van de grondstoffen die in hun land worden gedolven”, stelt Sargentini. “De nieuwe Europese wet maakt inzichtelijk hoeveel geld een land aan grondstoffen verdient, dat geeft de lokale bevolking de mogelijkheid om hun eigen overheid beter te kunnen controleren.”
Voorkomt belastingontwijking
De wetgeving voorkomt ook het ontwijken van belastingen door multinationals in de landen waar de grondstoffen vandaan komen. Multinationals zoals Shell moeten voortaan in hun jaarverslagen verplicht per land vermelden hoeveel geld ze hebben betaald aan de betreffende onderdelen: country-by-country-reporting. Zij hebben voortaan wat uit te leggen als ze hun winsten wegsluizen naar belastingparadijzen.
Uitbreiden naar alle sectoren
De nieuwe transparantiewetgeving geldt alleen voor olie-, gas-, mijn- en bosbouwbedrijven. Sargentini: “Het is van belang dat alle grote multinationals, ongeacht in welke sector ze opereren, openheid van zaken geven over hun financiën. We moeten de wetgeving zo snel mogelijk uitbreiden naar alle sectoren.” Sargentini wil dit in het Europarlement voor elkaar krijgen via een recent verschenen wetsvoorstel over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De Verenigde Staten zijn met hun transparantiewetgeving al een stap verder dan Europa. In de Dodd-Frank Act van 2010 staat specifieke wetgeving over de handel in conflictmineralen. Sargentini strijdt al jaren voor Europese wetgeving op dit onderwerp en werkt momenteel aan een rapport over verantwoorde handel in mineralen. De Europese Commissie gaf recent gehoor aan haar oproep om actie te ondernemen tegen conflictmineralen, ze startte een openbare raadpleging over de inhoud en vorm van toekomstige Europese wetgeving. Sargentini zal zich inspannen voor goede Europese regels die bijdragen aan conflictvrije mineralen en de ontwikkeling van de armste landen in de wereld.