Nieuw Europees asielbeleid inhumaan en onsolidair - Main contents
GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is teleurgesteld over het pakket aan wetgeving over het Europees asielbeleid en de behandeling van asielzoekers in de Europese Unie. Het Europees Parlement nam deze week het asielpakket aan. “Wat bedoeld was als een project van Europese solidariteit en harmonisatie van asielbeleid, is door toedoen van de Europese lidstaten, inclusief Nederland, een slap en onrechtvaardig pakket geworden dat de humane behandeling van asielzoekers niet garandeert.”
Falend asielbeleid
Sargentini wijst erop dat er recentelijk in Nederland genoeg voorbeelden van het falende asielbeleid zijn langsgekomen, uiteindelijk zijn vluchtelingen daarvan de dupe. “Dit is het moment om een andere weg in te slaan. De weg van oog voor menselijkheid en Europese solidariteit”, aldus Sargentini.
De Europese Unie had met de herziening van de wetgeving de kans om het Europees asielbeleid te harmoniseren. Dan zou elke asielzoeker in iedere EU-lidstaat dezelfde rechten hebben en overal een gelijke behandeling van zijn of haar asielaanvraag krijgen. Lidstaten deden er echter alles aan om dit te voorkomen door de wetsvoorstellen af te zwakken en door uitzonderingen in te bouwen.
Nederlandse stelt zich hard op
De opstelling van het Nederlands kabinet is tekenend: “Zo las ik in het tijdschrift van Amnesty International dat minister Teeven Nederland minder aantrekkelijk voor vreemdelingen wil laten zijn dan België, omdat dit een reden kan zijn voor asielzoekers om Nederland te mijden. Dat heeft niets meer te maken met het humaan opvangen van mensen uit een oorlogssituatie.”
Ook zijn er door de lidstaten extra uitzonderingen gemaakt op de voorwaarden waarop asielzoekers mogen worden vastgezet. “Hierdoor wordt de opsluiting van asielzoekers eerder regel dan uitzondering”, constateert Sargentini. Zo is geeft de nieuwe wetgeving geen maximale tijdsduur voor het opsluiten van asielzoekers. Sargentini wil dat er veel terughoudender wordt omgegaan met het vastzetten van asielzoekers, al helemaal als het gaat om minderjarigen.
Vingerafdrukken in database
Nog een stuitend voorbeeld van de verslechtering van het asielbeleid is de aanpassing van de zogenaamde Eurodac-wetgeving. Asielzoekers geven bij het eerste Europees land waar ze aankomen een vingerafdruk, zodat ze niet in meerdere landen tegelijk asiel kunnen aanvragen. Volgens de laatste aanpassing mag de politie nu deze gegevens zomaar inzien om misdadigers op te sporen. Sargentini ziet hierin het zoveelste voorbeeld van discriminatie en criminalisering van asielzoekers. “Europees asielbeleid moet tot doel hebben dat mensen die bescherming nodig hebben die ook krijgen. Met het nieuwe asielpakket komt dit doel helaas niet dichterbij.”
Video: