Terugblik CDA Europa conferentie

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, June 13 2013, 2:26.

Afgelopen vrijdag 7 juni organiseerde ik namens de CDA eurodelegatie de jaarlijkse CDA Europa conferentie in Utrecht. Het Spoorwegmuseum vormde het decor van een goed bezochte en inhoudelijk uitstekend geslaagde bijeenkomst. Samen met Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad en onze CDA partijleider Sybrand Buma mocht ik hier mijn visie geven over de kracht en toekomst van Europa en hierover in debat gaan met de aanwezigen in de zaal.

Herman van Rompuy riep op om Europa meer op waarde te schatten en de historie van de Europese Unie als project voor vrede en stabiliteit niet uit het oog te verliezen. Dit onderstreep ik geheel. Deze vrede en stabiliteit wordt echter aangetast door de financiële en economische crisis, een crisis die ons allemaal raakt. In de afgelopen jaren hebben we ervaren dat we als eurolanden met een gezamenlijke munt nauw met elkaar verbonden zijn. Dat wat er in één land gebeurt ook alle andere kan raken. Mijn visie is dat we moeten inzetten op een offensieve strategie in Europa. Het helpt ons niet uit de crisis als we Europa de schuld geven en zelf de noodzakelijke hervormingen uit de weg gaan. In Europa en in de lidstaten zoals Italië, Spanje, Frankrijk - maar ook bij ons in Nederland - is werk aan de winkel. Dat is een moeilijke boodschap, maar het is belangrijk om daar eerlijk en duidelijk over te zijn. Schoorvoetende politiek voedt wantrouwen bij mensen.

Het was dan ook heel goed dat we als CDA afgelopen vrijdag hebben kunnen praten over zo´n essentieel thema als de Europese Unie. Europa, dat zijn u en ik, samen. We best mogen kritisch zijn waar nodig, maar we moeten vooral samen blijven bouwen aan een geloofwaardige toekomstvisie voor een sterk Nederland als lid van een gezonde unie van lidstaten.