Debat over Syrië en het opheffen van het wapenembargo

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, June 13 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Vandaag vond plenair het Dertigledendebat over Syrië en het opheffen van het wapenembargo plaats.

Het debat is, zodra beschikbaar, hier terug te kijken.

Opheffen wapenembargo helpt Syrië niet (tweedekamer.nl)

13 juni 2013, debat - Door het opheffen van het wapenembargo tegen Syrië komt vrede helaas niet dichterbij. Kamer en kabinet willen blijven focussen op een politieke oplossing van het conflict.

Per 1 augustus 2013 vervalt het wapenembargo tegen Syrië, omdat de Europese lidstaten het niet eens konden worden over verlenging ervan. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk denken de vredesbesprekingen in Genève hiermee te bevorderen omdat de druk op Assad wordt opgevoerd. Nederland is het hier niet mee eens, maar steunt dit compromis omdat anders ook de overige sancties tegen Syrië zouden vervallen. Intussen verslechtert de humanitaire situatie in Syrië met de dag.

Kamer en regering betreuren opheffen wapenembargo

"Als een huis in brand staat, moet je niet gaan blussen met benzine", reageert Van der Staaij (SGP) op het besluit van de Europese Raad om per 1 augustus het wapenembargo op te heffen. Ook de andere fracties zien geen heil in wapenleveranties. Meer wapens naar Syrië betekent meer geweld en het leveren van wapens kan worden opgevat als een aanmoediging om door te vechten. En hoe kun je voorkomen dat wapens in verkeerde handen vallen?, vragen Van Ojik (GroenLinks) en Van Bommel (SP). Ook de regering had het wapenembargo liever verlengd, maar daar was geen meerderheid voor.

Wapenleveranties aan Syrië volkenrechtelijk omstreden

Is het op dit moment legitiem om wapens aan Syrië te leveren? Kenners van het internationaal recht en het volkenrecht denken van niet, volgens Omtzigt (CDA) en Voordewind (ChristenUnie). Het is maar hoe je het bekijkt, werpt Ten Broeke (VVD) tegen: "Het volkenrecht biedt maar zeer beperkt handvatten in dit soort gordiaanse knopen". Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) noemt wapenleveranties "volkenrechtelijk dubieus". Hij benadrukt dat hij de discussie over de legaliteit ervan niet erg zinnig vindt. "Het gaat om de politieke afweging of het verstandig is om überhaupt wapens te leveren." Nederland vindt dat het absoluut niet zover moet komen.

Focus op politieke oplossing van het conflict

Als bewapenen niet helpt, wat helpt de gewone Syriër die lijdt dan wel?, vraagt Sjoerdsma (D66). Hij hoopt dat de EU weer één lijn trekt en benadrukt dat we iedereen aan tafel moeten krijgen in Genève. Ook Servaes (PvdA) vindt dat de weg naar vrede via politieke onderhandelingen moet lopen. Timmermans blijft zich inzetten voor een vreedzame oplossing. Een ander belangrijk instrument is een VN-wapenembargo tegen Syrië. Zolang het nog niet zover is, moeten de humanitaire noden verlicht worden. Dat voorkomt hopelijk ook dat het conflict overslaat naar buurlanden, iets waarvoor De Roon (PVV) vreest.

De Kamer stemt op 18 juni over de ingediende moties.