Hans van Baalen en Willem Vermeend in Nieuwsuur over bezuinigen versus stimuleren - Main contents
Het CPB geeft wederom sombere cijfers: het begrotingstekort loopt in 2014 naar verwachting op tot 3,7 porcent. VVD en PvdA zeggen dat ze 6 miljard extra willen bezuinigen. Maar is dat wel effectief? In de studio gingen Hans van Baalen en Willem Vermeend met elkaar in discussie.
Somber
Het Centraal Planbureau voorspelde in het voorjaar nog dat het begrotingstekort zou oplopen tot 3,4 procent. Om de Europese eis van 3 procent te halen, zal het kabinet 7 miljard extra moeten bezuinigen.
Het beeld dat De Nederlandsche Bank schetst is nog somberder: die raamt een tekort van 3,9 procent. De werkloosheid loopt naar verwachting in 2014 op tot 7 procent. Minister Dijsselbloem zei vandaag dat hij de cijfers vindt "mee- en tegenvallen."
6 Miljard
Fractievoorzitters Samsom en Zijlstra van de PvdA en VVD hebben inmiddels naar buiten gebracht dat zij volgend jaar 6 miljard extra willen bezuinigen. Beide zeggen zich, conform het regeerakkoord, te willen houden aan de afspraken in het Europese Stabiliteits- en Groeipact. Binnenkort gaat het kabinet onderhandelen over de exacte invulling van de bezuinigingen.
Opschieten
De oppositie is kritisch: de partijen willen snel duidelijkheid van het kabinet. D66-leider Pechtold geeft aan dat het uitstellen van hervormen banen kost. Volgens PVV-leider Wilders is Nederland kapot bezuinigd: "Rutte heeft te veel bezuinigd en maakt het nu nog eens 6 miljard erger. Dat is bijna crimineel." SP-leider Roemer is niet verrast: "Vriend en vijand erkennen inmiddels dat dit kabinet de crisis verdiept."
Stimuleren
Hebben al die bezuinigingen wel het gewenste effect? De roep om economische overheidsinvesteringen klinkt steeds harder. De Rabobank noemt extra bezuinigingen "fnuikend" en stelt: "Door te blijven vasthouden aan extra bezuinigingen blijft de negatieve spiraal van lage economische groei, afnemende koopkracht en bezuinigingen in stand. De extra bezuinigingen om het begrotingssaldo weer in lijn met de Europese richtlijnen te brengen, gijzelen de Nederlandse groei."
Japan
Japan en de VS zetten een andere lijn in: beide overheden stimuleren de economie om deze een positieve impuls te geven. Dit lijkt te werken.
Premier Shinzo Abe dereguleert en hanteert monetaire souplesse. De Japanse staatsschuld explodeert, maar de op twee na grootste economie ter wereld groeit, nog sterker dan verwacht: met 4,1 procent, in plaats van de verwachte 3,5 procent. Het bruto binnenlands product steeg tussen januari en maart met 1 procent ten opzichte van de drie maanden ervoor.
VS
Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, koopt maandelijks voor 85 miljard dollar (circa 64 miljard euro) aan obligaties om de economie aan te zwengelen. Ook hier verwacht men positieve cijfers. Naar verwachting zal de economie van de VS licht gaan groeien. In de afgelopen maand creëerde de overheid 175.000 nieuwe banen.