Opinieartikel Trouw

Source: J.C. (Jan) Vos i, published on Wednesday, June 19 2013.

Jan Vos

Tweede Kamerlid Partij van de Arbeid; voordien oprichter en directeur van twee internetbedrijven en een investeringsmaatschappij

In 2013 groeit de economie van Afrika met 7 procent, die van Brazilië met 5 procent en van China met 7,5 procent. Onze economie krimpt. De politiek heeft een zware opdracht en moet verantwoordelijkheid nemen.

Want Nederland gaat door financieel-economisch zware tijden. Onze bedrijven houden nauwelijks het hoofd boven water en onze verzorgingsstaat staat onder druk. De huidige focus van de coalitie van PvdA en VVD op het op orde krijgen van de overheidsfinanciën is belangrijk. We hebben echter bovenal een hernieuwde verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat we als land het komende decennium voldoende geld verdienen. Onze ondernemers, onze industrie en onze zakelijke dienstverleners moeten de ruimte krijgen om waarde te creëren. Zo kunnen we in welvaart voor iedereen blijven zorgen, ook voor de mensen die dat zelf, om wat voor reden ook, niet kunnen.

Ondernemerschap

Er zijn drie politieke opdrachten die onze verantwoordelijkheid definiëren. De eerste is een renaissance van de cultuur van ondernemerschap. Nederlandse ondernemers en ondernemersfamilies hebben in de eerste helft van de vorige eeuw, de periode waarin Nederland groeide van een agrarische en op handel gebaseerde economie naar een industriële samenleving, een enorme betekenis gehad voor onze welvaart en economie. Albert Heijn, Gerard en Anton Philips, Tony Fokker en Hub van Doorne zijn voorbeelden van deze iconen, de grondleggers van onze welvaart. Zonder hen was er niet zoveel werk geweest en zonder hen hadden we niets kunnen herverdelen omdat er niets te delen was geweest. Deze iconen zijn stuk voor stuk begonnen als kleine ondernemer en uitgegroeid tot multinational. In de tweede helft van de twintigste eeuw, toen onze welvaart exceptioneel groeide, hebben we de vruchten geplukt van hun ondernemerschap, technische innovaties en ongebreidelde ambitie. In die periode hebben we ook nieuwe ondernemers en bedrijven tot bloei zien komen: Endemol, ASML en Exact zijn goede voorbeelden. Maar zij waren toen meer uitzondering dan regel. Het grote geld werd in de afgelopen decennia steeds meer verdiend met speculatie en afgeleide economische waarde: vastgoed, handel en financiële dienstverlening. Het is onze opdracht om ondernemers ruim baan te geven, voorbeelden te koesteren en onze talentvolle jongeren kansen te geven voor zichzelf te beginnen. De cultuur van ondernemerschap die lang kenmerkend was voor ons land verdient een renaissance.

Duurzame technologie

Een tweede politieke opdracht is het herstel van het primaat van - duurzame - technologie. In onze wereld wonen straks 9 miljard mensen. Dan is technologische vooruitgang bittere noodzaak en duurzaamheid een harde voorwaarde voor de overleving van de mens en de prachtige natuur op onze aarde. Die aarde schreeuwt om oplossingen voor het beslag dat we leggen op onze beperkte grondstoffen en Nederland heeft technologisch alles in huis om die oplossingen te bieden. Niet voor niets zijn DSM, KLM, Philips en Unilever internationaal toonaangevende bedrijven voor duurzaamheid. Een kwart van alle offshore windmolens wordt door Nederlanders geplaatst. We zijn kampioen recyclen en we leven in een dichtbevolkt land waar de balans met de natuur altijd gezocht moet worden. Als Nederland zich richt op duurzame technologie die wereldwijd het verschil kan maken, verdienen we ook in 2030 het geld voor onze verzorgingsstaat.

Creatieve innovatie

Tot slot is het onze opdracht om creatieve innovatie te cultiveren. Iedereen kent Joop van den Ende als succesvol ondernemer. Maar samen met Hubert Deitmers is hij ook de oprichter van een succesvolle Venture Capital maatschappij. Hij investeerde in tal van succesvolle ondernemingen als Hyves, http://Albumprinter.nl en Bright. Van den Ende en Deitmers zijn investeerders die voortdurend vernieuwing zoeken. Ze staan niet alleen. In onze wereldwijd toonaangevende gaming industrie werken jonge ondernemers succesvol samen met (informele) investeerders. Onze dj’s Armin van Buuren, DJ Isis, Afrojack en Tiësto voeren de wereldtop aan. Niet alleen door hun muziek, maar meer nog door slim gebruik van nieuwe technologie en internet. In Nederland vonden ze de voedingsbodem die hen succesvol maakte.

De komende jaren zal Nederland zichzelf opnieuw moeten definiëren. We moeten weer leren dat echt geld alleen verdiend wordt door echte waarde te creëren. Die creëer je door een renaissance van ondernemerschap, duurzame technologie en creatieve innovatie. Alleen als we weer leren echt geld te verdienen kunnen we echt geld herverdelen. Het is aan ondernemers om de schouders eronder te zetten en ambities waar te maken en aan de politiek om ondernemers ruim baan te geven. Dat is onze grootste gezamenlijke opdracht.

________________________________