Kamer eist meer controle op besteding hulpgelden Egypte

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Thursday, June 20 2013.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Han ten Broeke

Er moeten volgens de Tweede Kamer strengere voorwaarden worden gesteld aan de Europese hulp aan Egypte. De Kamer nam donderdag een motie van de VVD aan waarin minister Timmermans wordt gevraagd in kaart te brengen hoe lopende hulpprogramma's van de EU aan Egypte kunnen worden aangepast of bevroren als er sprake is van ondoelmatigheid.

De Europese Rekenkamer had deze week kritiek op de besteding van EU-gelden voor Egypte. Het land kreeg tussen 2007 en 2013 circa 1 miljard euro van de EU toebedeeld, waarvan meer dan de helft nog niet is uitgegeven. Van drie programma's (ter waarde van 317 miljoen) kon door de Europese Rekenkamer niet worden vastgesteld of het geld doelmatig was besteed. Lees hier het hele artikel

Motie van Han ten Broeke (VVD) over bevriezing van de hulpgelden voor Egypte (aangenomen):

Voorzitter. Niemand kan op dit moment voorspellen of de situatie in Egypte ten goede keert. Voor de VVD staat één ding voorop: een imploderend Egypte zal enorme problemen veroorzaken voor Europa en voor Nederland. Dus hebben Europa en Nederland een rol te vervullen. Daar horen ook steunprogramma's en leningen bij. Op dit moment wordt het grootste deel van de programma's niet uitgekeerd, want er wordt gewacht op toestemming van het IMF. Dat vinden wij prima, want wij geven geen geld zonder voorwaarden en willen geen bestedingen zonder controle. Wij willen echter ook waken voor sprookjes, want beleid is er alleen op basis van de feiten. Op die manier kunnen wij dat controleren.

Twee maanden geleden werd er nog beweerd dat Egypte zomaar 5 miljard zou ontvangen. In de Kamer regende het toen moties. Die 5 miljard waren kul. Het bedrag klopte niet. Het land klopte ook niet, want het ging om de hele regio. De meeste uitgaven waren nog helemaal niet gedaan en worden ook voorlopig nog niet gedaan, want ze zijn opgeschort.

Deze week werden wij geconfronteerd met het bericht dat 1 miljard aan hulp voor Egypte tussen 2007 en 2012 onrechtmatig zou zijn uitgegeven. Ook dit klopt niet met de feiten. De minister heeft dat vandaag heel helder gemaakt. Deze onheilstijding was dus ook niet juist. Van alle hulpprogramma's voor Egypte tussen 2007 en 2012 die door de Europese Rekenkamer zijn onderzocht, kan van een drietal programma's ter waarde van 317 miljoen inderdaad niet worden vastgesteld of de middelen effectief zijn besteed. Het gaat dus om doelmatigheid; die is belangrijk.

De VVD wil heldere criteria. Mijn fractie wil dat doelmatigheid wordt meegewogen bij nieuwe uitgaven. Mijn fractie vindt het systeem van begrotingssteun bij hulpprogramma's sowieso dubieus. Wij zetten niet op basis van opgeklopte berichten uitgaven stop die wel goed zijn aangekomen, zoals bij scholen en ziekenhuizen. Wij zullen ook niet zomaar mensenrechtenorganisaties die de democratisering wel bespoedigen, in de steek laten. De rechtmatigheid is hier niet in het geding, maar de doelmatigheid wel. Om daar in het geval van Egypte meer controle op te krijgen, dien ik de volgende motie in.

U kunt hier het debat terugkijken

Zie ook: Geduld Kamer met hulp aan Egypte bijna op Volkskrant.nl