Enkele reacties op “Spelen met heilig vuur”

Source: R.R. (Ruard) Ganzevoort i, published on Saturday, June 22 2013, 1:32.

Het pamflet dat ik schreef voor de Nacht van de theologie 2013 roept boeiende en scherpe reacties op. Daar ben ik blij mee, want het gaat me om het debat hoe theologie in de moderne samenleving kan functioneren als publieke theologie. Hier verzamel ik een aantal reacties die een aardig beeld geven van het debat:

Tijdens de nacht van de theologie mocht ik een kort statement uitspreken, net als mijn collega’s Anne-Marie Korte, Kees van der Kooi en Manuela Kalsky. Nieuwwij.nl verzamelde ze.

In het EO-radioprogramma Deze Week van de EO spraken @MirandaKlaver @koertvb @wsmout over het pamflet. Zie avondweekend.radio5.nl en klik op Deze Week en 22juni om terug te luisteren. Waardering voor mijn poging de cultuur te lezen gaat samen met kritiek op mijn benadering van de waarheidsvraag.

Eric Corsius schrijft op zijn blog over De flirtende theoloog en de ernst van de mystiek. Hij vindt de ondertitel (waarom de theologie haar claim op de waarheid moet opgeven) te modieus en dat ik te veel flirt met makkelijke populaire cultuur.

Koert van der Velde schrijft op Nieuwwij.nl dat het opgeven van de waarheid de geloofwaardigheid van de theoloog alleen maar verder zal aantasten.

Erik van den Berg noemt het pamflet op www.katholiek.nl de “avant-garde van een nieuw soort bestudering van de theologie” en benadrukt dat het hart van het pamflet geen relativisme is.

Willem Smouter vindt “dat het vol verstandige gedachten staat, met uitzondering van de hoofdlijn namelijk dat theologen hun claim op de waarheid moeten opgeven.”

B. de Roos reageert op zijn blog op een interview in het Nederlands Dagblad over het pamflet, dat hij typeert als het “etaleren van goddeloosheid”.