Opkomst vloeibaar aardgas belooft extra banen in Waddenregio

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Tuesday, June 25 2013, 2:32.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Noord-Nederland kan een soort 'Silicon Valley' worden voor vloeibaar aardgas (LNG): Deze schone brandstof is een uitkomst voor vissersschepen, veerdiensten en binnenvaart. In 2015 worden in de Waddenzee en andere gebieden veel strengere eisen van kracht. Nederlandse, Duitse en Deense partners slaan daarom de handen ineen om met LNG economie en ecologie in balans te brengen.

LNG is veel beter voor de lucht- en waterkwaliteit dan de huidige zware scheepsolie. Met één LNG-programma voor de Nederlandse, Duitse en Deense wateren kan de regio een voorbeeldfunctie gaan vervullen. Maar dan moeten we in de Waddenregio wel snel opslagtanks openen en schepen ombouwen.

De omschakeling kan een grote impuls geven aan de werkgelegenheid in Noord-Nederland. Scheepswerven en tankbouwers zouden hun handen vol krijgen aan deze grote klus.

Om de doorbraak van LNG en daarmee het creëren van banen mogelijk te maken, is dringend meer financiering en infrastructuur nodig. Want nu wacht iedereen op iedereen, een soort kip-en-het-ei-kwestie: scheepseigenaren wachten met de overstap naar LNG tot er voldoende voorzieningen zijn, maar er komen pas voldoende voorzieningen als er veel schepen op LNG overschakelen. Met het oog op de EU-fondsen voor 2014-2020 is het belangrijk de voorstellen nu op tafel te leggen.

De organisatie Energy Valley heeft een masterplan opgesteld, dat dinsdag is gepresenteerd bij een lunchbijeenkomst in Brussel, ook met Duitse en Deense parlementsleden. Een van de actiepunten is onderwijs in de mogelijkheden van LNG. Aanvullingen zijn bijvoorbeeld dat samenwerkende onderwijsinstellingen een MBO-opleiding starten op het gebied van LNG en er een lector LNG aan de Hanze Hogeschool wordt aangesteld.