Wegwijs in woud van rekeningen - Main contents
Wijzer worden van je energierekening: consumenten zouden een hele dag kunnen besteden met het uitvoeren vergelijkingen. Maar de meeste mensen hebben niet genoeg tijd, en overzicht krijgen over de vele opties en varianten is bijna onmogelijk. Op dit moment heeft 30% van de Europeanen niet het meest voordelige energietarief, terwijl lasten toenemen. Ik heb vragen gesteld aan de Europese Commissie over betere informatie rondom de hoogte van energietarieven om mensen wegwijs te maken in het woud van rekeningen.
Over de precieze samenstelling van hun rekeningen tasten huishoudens vaak nog in het duister. Mensen zijn weinig pro-actief in het vergelijken van energietarieven. Niet zo vreemd als je ziet wat er allemaal bij komt kijken. De Europese Commissie organiseerde daarom al eerder een werkgroep over de transparantie van energieprijzen. Maar een initiatief dat zorgt voor eerste hulp bij keuzestress, en tegelijk een bijdrage levert aan de oplossing van het groeiende probleem van energiearmoede, heb ik nog niet gezien.
Daarom vraag ik om actie van de Europese Commissie. De Europese energiemarkt raakt steeds verder geïntegreerd. Dat heeft economische voordelen, maar wat de Commissie vaak vergeet is dat de consument in dit soort ontwikkelingen centraal hoort te staan. Consumenten moeten simpele en begrijpelijke informatie krijgen aangeleverd op het moment dat ze zoeken naar de beste optie. Ik denk bijvoorbeeld aan een verplichting voor leveranciers om de consumenten in te lichten over wat het voordeligste tarief is, zoals nu in België wordt voorgesteld.
Eerder lanceerde ik al met mede-parlementariër Edit Herczog een Facebook-actie voor inzichtelijke rekeningen.
Zie ook de berichtgeving vandaag in dagblad Metro.
-----------
Vragen aan de Europese Commissie: transparantie in energielasten
Toenemende energielasten zijn een groot probleem voor huishoudens in heel Europa. Tegelijk geniet meer dan 30% van de Europeanen op dit moment niet het meest goedkope energietarief. Veel Europese burgers ervaren problemen met complexe energierekeningen en ondoorzichtige voorwaarden bij overschakelen.
In een werkgroepdocument uit november 2012 over de transparantie van Europese energiemarkten (Working Group Report on Transparency in EU Retail Energy Markets), waarin de Commissie samenwerkte met autoriteiten, de industrie en consumentenbelangenorganisaties, werd gesproken van een ´tekort´ aan transparantie en samenstelling van energieprijzen, en tijdige aanlevering van prijzen.
Één van de aanbevelingen van de werkgroep is dat ´minder informatie soms meer is´. Consumenten moeten vooral simpele en begrijpelijke informatie krijgen aangeleverd op het moment dat ze zoeken naar de voor hun beste energie-optie. In een eerder onderzoek beweerde de Commissie echter dat burgers weinig pro-actief zijn in het vergelijken van energietarieven.
-
1.Welke acties onderneemt de Commissie om de in het werkgroepdocument aangewezen tekorten te repareren?
-
2.Hoe volgt de Commissie de aanbeveling van de werkgroep om simpele informatie aan te leveren actief op, zodat consumenten in één oogopslag zien wat voor hun de voordeligste energie-optie is?
-
3.Hoe zet de Commissie burgers, die vaak niet beseffen dat goedkopere opties voorhanden zijn, aan om actiever aan de slag te gaan met vergelijken van energieprijzen?
-
4.Dragen de maatregelen bij aan de aanpak van energie-armoede en uit de pan rijzende energielasten voor huishoudens? Welke andere maatregelen onderneemt de Commissie om deze urgente problemen aan te pakken, zodat de consument centraal staat in de integratie van de Europese energiemarkt?
Photo: http://www.sxc.hu/photo/951464