VVD reactie op nieuw Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB)

Source: W.J.H. (Helma) Lodders i, published on Thursday, June 27 2013.

De VVD is tevreden over de contouren van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw beleid (GLB). Zo is de inzet voor jonge boeren een goed resultaat en gaan we van directe betalingen over naar een nieuw systeem van doelgerichte betalingen. De komende periode kan gebruikt worden voor een geleidelijke overgang. Dit is een mooi resultaat waarvoor we de staatssecretaris willen complimenteren.

Ontevreden is de VVD over de vergroeningsmaatregelen. De Raad spreekt over een ambitieuze invulling van de vergroening van het GLB. De VVD vindt het nog steeds onverantwoord om in deze tijd van financieel economische crisis dure landbouwgrond te onttrekken aan de productie. De vergroeningsmaatregelen lijken in de onderhandelingen iets te zijn afgezwakt maar een ondernemer moet nog steeds 5% van hun dure landbouwgrond aanwijzen als ecologisch aandachtsgebied en dat betekent dat deze grond niet benut kan worden voor voedselproductie. Na de evaluatie in 2017 kan dit zelfs oplopen naar 7%. Ook zijn we niet tevreden met de mogelijkheid binnen het akkoord dat lidstaten met gekoppelde betalingen deze kunnen voortzetten. Nederland zal hier geen gebruik van maken en dat betekent oneerlijke concurrentie omdat lidstaten zoals Frankrijk en een aantal zuidelijke lidstaten hier juist zoveel mogelijk gebruik van zullen maken. Hiernaast zijn we ook bezorgd over de forse toename van administratieve lasten van € 15 miljoen als gevolg van het nieuwe landbouwbeleid. Dit moet niet ten koste ten gaan van onze boeren.

Na het bereiken van het akkoord komt de uitvoering centraal te staan. Zo staat het GLB toe dat lidstaten de mogelijkheid krijgen om maximaal 15% van het budget vanuit pijler 1 door kunnen schuiven naar pijler 2 zonder cofinancieringsverplichting. Dit bedrag kan ingezet worden voor duurzaamheid en innovatie. Recent is de motie Lodders cs aangenomen dat de verdeling tussen de beide pijlers gelijk zal blijven. VVD gaat er vanuit dat het kabinet in de uitwerking van het GLB voor Nederland recht doet aan de uitkomst van deze motie. De VVD wil ook dat de Nederlandse land- en tuinbouw haar koppositie kan behouden of verder uit kan breiden. Het is belangrijk dat de uitvoering van het GLB mogelijkheden biedt voor een verdere ontwikkeling van de agrarische sector. Er moet ruimte zijn voor uitbreiding en absurde plannen om kostbare landbouwgronden te onttrekken aan de productie passen hier niet in.