Half miljard euro voor Nederland uit Europees Sociaal Fonds

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, June 27 2013, 2:29.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Nederland krijgt bijna een half miljard euro uit het Europees Sociaal Fonds (ESF). Dat is de uitkomst van intensieve onderhandelingen.

Dit akkoord komt op een goed moment: banen en sociale integratie in EU zijn essentieel. We moeten meer mensen aan de slag krijgen. Het is goed dat er een akkoord over het aandeel ESF fondsen van de totale Structuur- en Investeringsfondsen 2014-2020 is gesloten.

Nieuw in het ESF is de sterke inzet op meer werkgelegenheid, vooral voor jongeren op basis van lokale en regionale behoeften. Ruim 23% van de totale beschikbare Europese Structuur- en Investeringsfondsen (325 miljard) is bestemd voor het bestrijden van armoede, het vergroten van de arbeidsmobiliteit, sociale integratie en meer banen. Het fonds beslaat totaal circa 74 miljard euro.

Het gaat om ongeveer 60 miljoen euro op jaarbasis. Dit bedrag wordt verdubbeld door de deelnemende partners. Ik doe ook een beroep op het ministerie van Sociale Zaken, belast met de uitvoering van het ESF in Nederland. Het ministerie moet de projecten laten aansluiten bij de zogeheten techniekpacten en de 'Slimme Specialisaties' van regio's.

Ook Ria Oomen-Ruijten, mijn collega CDA-Europarlementslid (Werkgelegenheid) is blij met dit nieuwe akkoord. "Het Europees Sociaal Fonds verbetert arbeidskansen, stimuleert onderwijs en een leven lang leren. Het is van het allergrootste belang in de huidige crisis dat we hierin blijven investeren!"