Europese Unie verwelkomt Kroatië als nieuw lid

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Monday, July 1 2013, 16:36.

Vanaf maandag 1 juli is Kroatië lid van de Europese Unie. Een belangrijke stap voor het land dat zich in 1991 onafhankelijk van Joegoslavië verklaarde en nog tot 1995 werd verscheurd door een burgeroorlog. “Met de toetreding van Kroatië laat de Europese Unie zien hoe belangrijk uitzicht op lidmaatschap is voor het verbeteren van de rechtstaat en het respecteren van mensenrechten”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen. “Daarmee draagt de EU bij aan vrede op ons continent, de reden waarom de unie is opgericht.”

Voorbeeldland

Kroatië is een voorbeeld voor andere landen in het voormalig Joegoslavië. Hervorm je land, professionaliseer je overheid, verbeter je democratie, respecteer mensenrechten en je komt stapje voor stapje verder in het toetredingsproces. Vorige week mocht Servië al een nieuw stapje zetten. De EU opent volgend jaar toetredingsonderhandelingen met Servië, onder andere omdat de relatie met buurland Kosovo verbeterd is.

“Ik ben vooral heel blij voor de progressieve mensen in Kroatië; in de milieubeweging, vrouwenbeweging, mensenrechtenorganisaties en allerlei andere maatschappelijke bewegingen”, zegt Cornelissen. “Zij hebben het uitbreidingsproces met beide handen aangegrepen om hun land te hervormen, met succes. Vanaf vandaag zijn zij, als kroon op hun werk, EU-burgers geworden.”

In 2011 voldeed Kroatië aan de voorwaarden die de Europese Unie stelt aan lidmaatschap, maar ook na de toetreding vandaag moet het land blijven werken aan een goed 'track record', onder andere op het gebied van corruptiebestrijding, de bescherming van minderheden en persvrijheid. Europese waarden die volgens GroenLinks bij alle landen, of ze nu kandidaat of al lid zijn, continu in de gaten moeten worden gehouden.