CDA tegen APK-plicht voor motoren en caravans

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, July 2 2013, 2:39.

Het CDA vindt het onterecht en onnodig dat motoren en caravans voortaan APK-gekeurd moeten worden. Een meerderheid van socialistische, groene en liberale Europarlementsleden hebben dinsdag voor een Europese APK-verplichting gestemd. Samen met Wim Van de Camp had ik mij ervoor ingezet om te voorkomen dat motoren onder deze APK- verplichting zouden vallen. Onze delegatieleider Wim van de Camp is zelf motorrijder en zegt dat het is aangetoond dat een technisch mankement aan de motor slechts zelden de oorzaak is van een ongeluk. Veel motorliefhebbers koesteren juist hun bezit en zorgen dat deze in goede staat is.

Helaas is het niet gelukt de APK-plicht voor caravans tegen te houden. Een Europese APK-plicht voor caravans is onzin, want het is niet aangetoond dat dit bijdraagt aan de verkeersveiligheid. Ik zie het er uiteindelijk niet van komen, omdat ik verwacht dat dit in de onderhandelingen met de Ministers van Verkeer alsnog zal sneuvelen.

Ik heb mij met succes sterk gemaakt voor behoud van de huidige APK-regels voor auto's in Nederland. "Het Nederlandse APK- systeem werkt goed. De RDW controleert de garages streng, wat de onafhankelijkheid waarborgt. Daarvoor hoeven auto´s niet naar een apart keuringscentrum. Hiermee voorkomen we veel kosten en administratieve rompslomp voor de Nederlandse autobezitters.

Mede dankzij het CDA komt er ook geen algehele APK-plicht voor alle tractoren, trailers en aanhangers. Dat voorkomt dat alle Nederlandse tractoren, (paarden-)trailers en aanhangers naar de keuringsinstanties moeten.