Straatsburg deze week: 1 t/m 4 juli 2013

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, July 5 2013, 3:14.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Europese Unie voor preventie en snelle respons bij overstromingen

Op woensdag 3 juli heeft het Europees Parlement een motie aangenomen waarin het EP de Europese Commissie aanspoort om te investeren in preventie programma´s om overstromingen in de Europese Unie te voorkomen. Ook dient de EU slagvaardiger en efficiënter hulp te verstrekken aan Europese regio´s die getroffen zijn door natuurrampen. Hulp bieden aan getroffen regio´s en met de juiste middelen snel te hulp schieten is van groot belang, maar nog belangrijker is de focus op preventie programma´s om zo in de toekomst overstromingen te voorkomen. Solidariteit is een kernbegrip van de Europese Unie en de Europese Structuur- en Investeringsfondsen dienen snel ingezet te kunnen worden daar waar de nood het hoogst is en alternatieven ontbreken.

Verkiezing nieuwe Europese Ombudsman: respect voor collega Ria-Oomen

Deze week besloot het Europees Parlement over de benoeming van een nieuwe Europese Ombudsman. Met mijn zeer gewaardeerde CDA-collega Ria Oomen en de Nederlandse Ombudsman Dhr Brenninkmeijer waren er zelfs twee Nederlandse kandidaten. Er bleek veel steun te zijn voor Ria Oomen, maar ondanks haar ervaring en kwalificatie koos een kleine meerderheid van het Europees Parlement in de derde stemronde voor de Ierse kandidate Mw O'Reilly.

CO2 uitstoot: Europees parlement voor beperken emissierechten

Met een krappe meerderheid werd op woensdag 3 juli door het EP besloten om minder CO2 uitstootrechten op de markt te brengen. Zo hoopt het Parlement de prijs voor de handel in uitstootrechten van broeikasgassen op te drijven. Maandag deed Nederland samen met 11 andere landen en tientallen bedrijven een oproep aan de Europarlementariërs om vooral in te stemmen met de plannen. De EU besloot tot ingrijpen in het systeem omdat de prijs van een ton CO2 fors gekelderd is. Bedrijven in de Europese Unie moeten een bepaald bedrag neertellen om een ton CO2 te mogen uitstoten, hierdoor worden ze geprikkeld milieuvriendelijker te produceren: hoe meer CO2 ze uitstoten, hoe meer dat het kost. Door de lage CO2-prijs ontbreekt echter die stimulans.