Maak ondernemen in EU weer mogelijk!

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, July 10 2013, 3:12.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Europa heeft meer midden- en kleinbedrijven (MKB) nodig om groei en meer banen te creëren. Het ondernemerschap moet snel nieuw leven worden ingeblazen, aldus een resolutie die op 9 juli is aangenomen in de Industriecommissie van het Europees Parlement.

De laatste jaren is het aandeel van de EU-burgers dat zijn eigen onderneming wil starten gedaald van 45 tot 37 procent. In Nederland is dat nu zelfs lager dan het EU-gemiddelde, namelijk 31 procent. Dat is ontzettend jammer. Nieuwe bedrijven, in het bijzonder het MKB, zorgt voor vier miljoen banen per jaar. Het ondernemerspotentieel blijft onbenut door administratieve belemmeringen, slechte toegang tot leningen maar ook het ontbreken van een echte ondernemerscultuur zoals in de VS. Radicale veranderingen zijn nodig om ondernemerschap tot een aantrekkelijke en haalbare ambitie voor burgers te maken.

Ik steun de resolutie die EU-landen oproept het actieplan 'Ondernemerschap 2020' van EU-commissaris Tajani (Industrie) versneld in te voeren. Het actieplan vraagt nationale strategieën om ondernemerschap in het onderwijs te integreren. Ook wordt aanbevolen om geld uit het Europees Sociaal Fonds en de Regiofondsen te gebruiken voor de scholing van mensen en het stimuleren van startende MKB'ers. Hiertoe hebben we de fondsen voor de periode 2014-2020 hervormd: minstens 20% van de EU gelden moet bij het MKB terecht gaan komen, aldus Van Nistelrooij.

Advies is ook de fiscale behandeling van nieuwe financieringsvormen (zoals funding door business angels) te verbeteren.