Verslavingszorg Noord Nederland

Source: M.Sj. (Michiel) van Veen i, published on Wednesday, June 12 2013, 16:13.

Eén van de onderwerpen waar Michiel zich in de Tweede Kamer op richt, is de verslavingszorg. Om zich verder in deze problematiek te verdiepen, reisde hij op maandag 10 juni af naar het hoge noorden om een bezoek te brengen aan Verslavingszorg Noord Nederland (VNN). VNN zet zich in Friesland, Groningen en Drenthe in voor mensen die problemen ondervinden als gevolg van een verslaving. Michiel nam op twee locaties in de stad Groningen een kijkje. Bart van Mulkom (teammanager) begeleidde Michiel naar de Heroïne Behandelunit en het Bezoekadres van VNN.

De Heroïne Behandelunit is vergelijkbaar met de bekendere centra voor methadonverstrekking. Zo’n vijftig cliënten waarvan eigenlijk geen herstel meer wordt verwacht, gebruiken er dagelijks heroïne. Dit gebeurt wel onder hele strenge voorwaarden. De medewerkers leggen uit dat deze aanpak van een verslaving als een medische behandeling gezien moet worden. Het advies bij een heroïneverslaving is immers het lange tijd blijven doorgebruiken van het middel. Het doel van de heroïneverstrekking is om de kwaliteit van leven van de verslaafden te verbeteren en tegelijkertijd de overlast op straat te verminderen. Michiel: “Ondanks de vele bedenkingen die je hierbij kan hebben, is het is toch goed dat we dergelijke voorzieningen als samenleving accepteren.”

Op het VVN-Bezoekadres sprak Michiel vervolgens met de coördinator van het Meldpunt Overlast van de politie. Het Meldpunt onderhoudt intensief contact met VVN, omdat de groep mensen die in Groningen het meeste overlast bezorgen ook vaak met verslavingen kampen.

Tot slot discussieerde Michiel met een FACT-Team, een multidisciplinair team dat hulp aan huis verleent aan cliënten die meerdere problemen tegelijkertijd hebben, zoals een verslaving, psychiatrische problemen, etcetera. Je kan FACT dus eigenlijk zien als een ‘kliniek zonder muren’. Ook de inwoners van de stad zijn hiermee gebaat.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Michiel van Veen