Cornelissen krijgt steun voor aanpak old boys network in bedrijfleven

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, July 10 2013, 13:37.

GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen kreeg dinsdag grote steun in de werkgelegenheidscommissie van het Europarlement voor de aanpak van het Europese old boys network: Er moeten meer vrouwen in de de top van het Europees bedrijfsleven. Voorstellen van de Europese Commissie om een einde te maken aan de vrijblijvendheid van vrouwenquote, konden rekenen op brede steun.

“Het is 2013. Het is dus hoog tijd voor een stevige stok achter de deur om mannenbolwerken in het bedrijfsleven aan te pakken”, stelt Cornelissen. Ze concludeert dat - ondanks mooie woorden - het percentage vrouwen in de raden van bestuur in Europese bedrijven bedroevend laag blijft. “Vrijwillige goede voornemens hebben het verschil niet gemaakt. Dus moeten we bedrijven die stelselmatig nalaten om actie te ondernemen, moeten dwingen om hun bestuur open te stellen voor de andere helft van de wereldbevolking.”

Het Europees Parlement bespreekt de Europese wet voor meer vrouwen in het de top van het bedrijfsleven in verschillende parlementscommissies. De planaire stemming staat gepland voor oktober. Verschillende EU-landen hebben al aangegeven dat ze de kont tegen de krib gooien, maar volgens Cornelissen zullen ze dan echt de discussie met het Europarlement aan moeten gaan. “De invloed van het old boys network is ook in Nederland enorm. We lopen achter met de participatie van vrouwen in de top. Alle reden dus om de ogen te openen, in plaats van het Europarlement de rug toe te keren.”

De Groenen in het Europees Parlement zijn een online actie gestart om het belang van vrouwen aan de top te onderstrepen. Iedereen kan met een muisklik de parlementariërs in eigen land aanmoedigen om te pleiten voor deze wet. In meerdere EU-lidstaten wordt daar al gretig gebruik van gemaakt. Doe ook mee op Get Women on Board.